Jornada sobre Diversitat lingüística i Sostenibilitat de la llengua catalana a Sant Celoni
CNL del Vallès Oriental
Activitats complementàries, Difusió
La jornada, impulsada per la Comissió per la Llengua Catalana, va ser un èxit
Fa tan sols uns dies, l’Oficina de Català (OC) de Sant Celoni va participar en la Comissió per la Llengua de l’Ajuntament. Una de les actuacions d’aquesta comissió, liderada per l’Àrea d’Ensenyament de l’Ajuntament i el Centre de Recursos Pedagògics del Vallès Oriental III del Departament d’Educació, és la Jornada sobre Diversitat lingüística i Sostenibilitat de la llengua catalana.
Carme Junyent i Ferran Suay van ser els ponents de les dues edicions anteriors i, en aquesta ocasió, va ser la professora Puri Pinto qui va exposar Propostes per a la millora dels usos lingüístics als centres. Tot i que, com indica el títol, la jornada s’adreçava preferentment al professorat i membres d’AFA de la població, les propostes no eren exclusives per a centres educatius de primària o secundària i es poden aplicar a tota la comunitat interessada en la sostenibilitat de la llengua.
Un altre fet que apropava la ponència d’enguany a l’OC de Sant Celoni és que Puri Pinto reivindica els parlants d'adopció, que és una gran part de l’alumnat del CPNL. Pinto també va posar a sobre de la taula la feina de sensibilització necessària per respectar i encoratjar aquells que, sense parlar català encara, tenen la llengua integrada en tant que l’entenen. En aquest sentit, les experiències de voluntaris lingüístics i testimonis a les aules i les persones que adopten el català com a llengua d’ús habitual són exemple i model per als nous parlants novells.
Altres actuacions que preveu la Comissió per la Llengua Catalana en el que queda d’any i pel 2025 estan relacionades amb el teixit comercial i el Pla Ofercat, i amb els tallers de Sensibilització Lingüística, que s’impulsaran des de l’OC de Sant Celoni.