Inici del curs 2024/2025 del CNL de Tarragona
CNL de Tarragona
El CNL de Tarragona dona la benvinguda amb una conferència de Pep Blay sobre música en català
Aquest dijous, 3 d’octubre, es va fer l’acte d’obertura del curs 2024/2025 del Centre de Normalització Lingüística de Tarragona (CNLT). La sala de l’Espai Jove Kesse es va omplir de gom a gom d’alumnes i professors. La directora, Rosa Ibarz, va explicar que l’activitat del CNLT està centrada no només a facilitar l’aprenentatge de la llengua catalana a l’aula, sinó també a promoure que els alumnes l’usin fora. Inicialment es proposa de fer-ho en espais segurs, com establiments col·laboradors, espais municipals o amb l’ajut de voluntaris, en el marc del Voluntariat per la Llengua o d’activitats culturals i de coneixement de l’entorn dirigides. Però cada vegada més, s’anima els aprenents que el facin servir en la seva activitat quotidiana.
La part central de l'acte el va protagonitzar Pep Blay, periodista musical tarragoní, que va fer una repassada històrica de la música en català des de segles enrere fins als nostres dies. Va demostrar que darrere de la música hi ha moltíssimes anècdotes sobre sentiments i emocions no només dels creadors mateixos, sinó també de la gent que l'escolta. Com a catalanoparlant va defensar la música en català, però alhora va explicar que aquesta actitud era compatible amb escoltar qualsevol altra tradició musical.
Aquest setembre, les dades provisionals d’inscripcions en l’àmbit territorial del CNL (comarques del Tarragonès, Baix Penedès, Alt Camp i Conca de Barberà) indiquen un augment significatiu respecte de fa un any. Concretament, hi ha hagut al voltant de 1.600 inscripcions. Els cursos s'ofereixen en diferents modalitats, per adaptar-se a les necessitats de la ciutadania. A més de les classes regulars, s'ofereixen activitats complementàries com ara grups de conversa, tardes de jocs, clubs de lectura, tallers de màgia, sortides culturals, pràctiques lingüístiques, etc., que tenen com a finalitat reforçar les habilitats lingüístiques i promoure la cohesió social a través de l'ús del català.
Tots els assistents van rebre un exemplar del full Temes per parlar. Especial música, editat per a l’ocasió, amb un recull de recursos musicals per fomentar la conversa en català.