La recuperació del català abans del CNL L’Heura
CNL L'Heura
La iniciativa ciutadana pel català va ser clau en la recuperació de la llengua a Santa Coloma de Gramenet
El CNL L'Heura neix el 1984, i esdevé un dels centres pioners per la normalització lingüística del català a tot Catalunya, juntament amb els centres de Sabadell, Sant Boi de Llobregat i Molins de Rei. Ara bé, la recuperació de la llengua a Santa Coloma comença molt abans gràcies a l'empenta de persones i entitats que van treballar amb entusiasme i compromís.
Associacions colomenques, persones compromeses i administracions van fer possible la recuperació de la llengua fins i tot durant l'etapa de la dictadura franquista. Ara que se celebren els 40 anys del CNL L'Heura i relatem la nostra història, és un bon moment per fer memòria i retre homenatge a aquella generació de dones i homes compromesos amb les llibertats democràtiques i la represa del català.
Destaquem la feina dels voluntaris i voluntàries que feien classes en locals de parròquies i entitats, i la tasca dels mestres d'Òmnium cultural, que van jugar un paper clau com a precursors de la immersió lingüística.
A continuació podeu trobar un resum cronològic per visualitzar la tasca de foment de la llengua des dels anys cinquanta, i un recull d'articles per aprofundir en el coneixement d'aquella etapa. Destaquem l'aportació d'Agustina Rico amb la sèrie d'articles que va publicar al web En el Fondo.
Cronologia del foment del català a Santa Coloma
1950 El Centre Excursionista Puigcastellar organitza classes de català de forma clandestina.
1968 Inici dels cursos de català vinculats a les parròquies del Centre, Singuerlín i el Raval . Cursos a la biblioteca F. Valls i Taberner, finançats per la Diputació de Barcelona. M. Lluïsa Corominas fou una de les mestres més rellevants.
1970 El professorat de la DEC, la Delegació d'Ensenyament de Català d'Òmnium Cultural, coordinat per Joaquim Arenas, inicia classes de català a les escoles, per a infants i per al professorat. Jordi Sandiumenge, Pep Palacio i Agustina Rico, formaven part del professorat d'aquesta etapa.
1980 Inici dels cursos de català per a adults coordinats per Salvador Cabré amb el finançament de la Generalitat i l'Ajuntament de Santa Coloma.
1983 Inici de la immersió lingüística a Santa Coloma, a l'escola Rosselló-Pòrcel.
1984 Creació del CNL L'Heura. Jaume P. Sayrach en fou el primer director i Màrius Sampere el primer corrector.
1989 Creació del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). El CNL L'Heura s'hi integra i incorpora el professorat de català.
2024 El CNL fa 40 anys
Articles sobre els inicis de la recuperació del català i la immersió a Santa Coloma
Rico, Agustina. La llengua català a l'escola colomenca. De l'absència a la immersió, En el Fondo 2022
Rico, Agustina, La recuperació del català a l'escola, En el Fondo 2022
Rico, Agustina, La recuperació del català a l'escola 2 En el Fondo 2022
Articles sobre la història del CNL L'Heura
Arroyo, D. Mas, J.C. L'Heura, 40 anys de feina ben feta,El Mirall, 2024
Fabà, A. L'Heura fa 40 anys, FòrumGrama, 2024
L'Heura fa 40 anys, CNL L'Heura, 2024
Adeu a Jaume Sayrach, el primer director del CNL L'Heura, CNL L'Heura. 2024