Els alumnes del bàsic 2 a l’elemental 3 fan pràctiques lingüístiques a Vilafranca del Penedès

CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Voluntariat per la llengua, De la competència a l'ús

57 alumnes han fet 86 pràctiques lingüístiques en 20 establiments durant el primer trimestre del curs 2024-2025

Gràcies a la complicitat de 20 establiments col·laboradors del Programa Voluntariat per la llengua -compromesos a fer la primera atenció als clients en català i a mantenir aquesta llengua amb els nous parlants de català-, 50 alumnes dels cursos bàsic 2, bàsic 3, elemental 1 i elemental 3 del Servei de Català de Vilafranca i l'Alt Penedès han posat en pràctica els seus coneixements fora de l'aula.

Les pràctiques de compra es proposen als alumnes que tenen un nivell de llengua oral encara no consolidat amb la idea que aquesta activitat els serveixi d'estímul per usar el català en un context real quotidià i alhora intenta conscienciar els dependents que no han de canviar al castellà si el client entén el català i fins i tot el pot parlar, encara que sigui amb dificultats.

Pràctica a comerços i a restaurants

Per primera vegada s'han seleccionat 3 restaurants com a establiments on els alumnes de l'elemental 3 havien d'establir-hi una conversa relacionada amb el tipus de menjar que hi serveixen, els professionals que hi treballen o els horaris d'obertura dels establiments. Als restaurants s'hi van adreçar els alumnes de l'elemental 3.

Els alumnes del bàsic 2 i l'elemental 1 havien de seleccionar una botiga entre la llista que els havia donat el professorat. En el cas del bàsic 3, en canvi, aquesta activitat és obligatòria i s'ha de fer a tres establiments diferents.

Bona sintonia

Tant el personal dels establiments com l'alumnat està molt satisfet del que representa poder parlar en català fora de l'aula. Per als alumnes, és una oportunitat més de parlar en català, de perdre la vergonya i de guanyar confiança per acostumar-se a fer-lo servir en situacions reals com ara anar a comprar.

Per als establiments, les pràctiques han estat útils per fer conèixer el seu comerç a possibles nous clients i també per acostumar-se a parlar en català amb tothom i no canviar de llengua, tant si atenen els alumnes del CPNL com si ho fan a la clientela en general, independentment del color de la pell, del vestit que portin o de la dificultat que tinguin per parlar en català.

Sorpreses agradables

Alguns alumnes estan tan satisfets d'aquesta proposta de pràctica real fora de l'aula que van fer més pràctiques de les que corresponien per al seu nivell.

El Germán comenta que "la capacitat d'aprendre un idioma passa per practicar-lo". Certament, tot l'alumnat coincideix a dir que és una bona manera de perdre la vergonya, augmentar la confiança que tenen en ells mateixos i practicar en situacions reals. Fins i tot confessen que se senten orgullosos d'ells mateixos d'haver superat el repte.

Els establiments que han col·laborat en les pràctiques lingüístiques s'adonen que parlar d'entrada en català amb tothom significa no discriminar ningú, i amb la seva acció es facilita l'aprenentatge de la llengua i la cohesió social. En general, els animen per continuar parlant en català a les botigues i sovint els feliciten per la fluïdesa que tenen o perquè s'arrisquen a parlar en català tot i que fa poc temps que viuen a Catalunya.

Vols compartir aquesta notícia?