Una trentena d’establiments de Manresa s’inscriuen al programa Comerços aprenents del Consorci per a la Normalització Lingüística

CNL Montserrat

Ús professional

Tècnics de normalització lingüística es desplacen al comerç per oferir formació bàsica d'atenció a la clientela en català

L'Ajuntament de Manresa va presentar el desembre passat un paquet de mesures que tenen l'objectiu d'assegurar la retolació en català dels comerços de la ciutat. La campanya busca garantir el compliment dels drets lingüístics dels consumidors, amb mesures de prevenció i conscienciació que aniran acompanyades d'advertiments i modificacions formals en el procediment per obtenir una llicència d'activitat. Es tracta del primer punt de l'ordre d'acció del Pla estratègic per a la llengua de Manresa, que va néixer el setembre de l'any passat per fer front a la situació regressiva de la llengua i impulsar-ne l'ús social.

Les mesures s'han treballat conjuntament amb el Consell Comarcal del Bages, el Centre de Normalització Lingüística Montserrat de Manresa, el Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de la Catalunya Central, el Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya, el Gremi d'Hoteleria i Turisme del Bages i la Unió de Botiguers i Comerciants de Manresa.

Des de l'Ajuntament de Manresa s'han visitat prop d'un centenar de comerços situats al Barri Antic, carretera de Vic, passeig de Pere III i carrer de Barcelona per informar-los sobre la normativa lingüística i ajudar-los en l'adequació. A partir d'aquí, el CNL Montserrat farà les traduccions i revisions lingüístiques de la retolació interna dels establiments que no tenen els cartells en català.

Dels gairebé un centenar de comerços visitats, 34 establiments ja han formalitzat la inscripció al programa Comerços aprenents, 8 dels quals ja han iniciat les sessions durant el mes de gener i febrer. Es preveu que a finals de març ja en siguin una quinzena.

El programa Comerços aprenents ofereix sessions de llengua i sensibilització lingüística a les persones que fan atenció al públic i parlen molt poc el català. Un tècnic del CNL visita l'establiment i, al llarg de 15 sessions de 15 minuts, ensenya a la persona que atén el públic vocabulari específic del comerç o expressions d'ús quotidià en el seu comerç. Aquests Comerços aprenents es distingeixen per un adhesiu a l'exterior: "Estic aprenent català. M'hi ajudes?", per així conscienciar els clients que parlin en català amb la persona que es trobin al taulell i motivin la necessitat de saber-lo, practicar-lo i aprendre'l.

En general, les sessions inclouen dos tipus de continguts: els estrictament lingüístics i els de sensibilització. Així, d'una banda, es treballa el català bàsic per poder interactuar amb els clients. De l'altra, però, les sessions també fan èmfasi en aspectes de sensibilització lingüística sobre els avantatges que comporta atendre la clientela en català i en les estratègies per reeixir-hi.

Vols compartir aquesta notícia?