Deu anys compartint xerrades i neologismes a Mollet del Vallès

CNL del Vallès Oriental

Activitats complementàries

Avui s’han desvelat els cinc neologismes guanyadors

Aquest any s’han celebrat deu edicions des que la Fundació Sanitària Mollet, l'Ajuntament i el Servei Local de Català de Mollet (CPNL) van començar a organitzar, conjuntament amb el Centre de Terminologia (TERMCAT), les xerrades sobre terminologia catalana adreçades als alumnes de primer de batxillerat. 

Amb la xerrada "Deu anys compartint xerrades i neologismes. Per molts termes més!", a càrrec de M. Antònia Julià Berruezo, terminòloga i responsable del Servei de Consultes, i dinamitzadora del Portal Ciències de la Vida del TERMCAT, la ponent ha parlat de termes i terminologia, i ha exposat els recursos que ofereix el TERMCAT i una mostra dels neologismes creats per l'alumnat des que es fa el concurs El Meu Neologisme.

El moment més esperat per l'alumnat ha estat el de la presentació dels neologismes creats i la proclamació dels distingits. D'entre les propostes finalistes que els tutors han seleccionat, el TERMCAT ha premiat les categories següents:

Premi al terme més ben format i poètic: descapsar-se ('obrir-se emocionalment amb algú'), de l'Institut Aiguaviva.

Premi al terme més enginyós: emfammurriat ('combinació de gana i mal humor causada per no haver menjat durant massa temps'), de l'Institut Vicenç Plantada.

Premi al terme més viral: instanitzar ('compartir immediatament a les xarxes socials una fotografia o vídeo acabat de capturar'), de l'Institut Gallecs.

Premi al terme més original i cooperatiu: massar ('mesurar la massa d'un cos'), de l'Institut Mollet.

Premi al terme més ben creat i millor difós: odontostilomania ('obsessió que tenen alguns alumnes per mossegar el tap del bolígraf mentre fan els exàmens'), de l'Escola Sant Gervasi.

Aquestes xerrades es van iniciar l'any 2013, arran de l'acord d'adhesió al Voluntariat per la llengua de la Fundació Sanitària Mollet, amb la col·laboració del Centre de Terminologia de la llengua catalana. La voluntat és apropar els recursos que ofereix el seu web, sobretot a l'alumnat de batxillerat del municipi, per donar eines útils en els treballs de recerca, per exemple, però també per als docents i per al públic en general, per treure profit dels recursos que la xarxa ens proporciona. En realitat, serien dotze anys de treball en xarxa, però en falten dos (2021 i 2022), en què es va haver de suspendre l'acte per la pandèmia. Per això se celebren ara els deu anys.

Des de l'edició de 2017, el TERMCAT fa arribar als centres docents participants de Mollet (Escola Sant Gervasi, Institut Aiguaviva, Institut Gallecs, Institut Mollet, Institut Vicenç Plantada) activitats prèvies per treballar a classe i proposa que l'alumnat sigui creador de termes i participi en un concurs de creació de neologismes. D'entre les propostes, els tutors n'han de fer una tria i els resultats són els que es comparteixen en la xerrada, en el transcurs de la qual es distingeixen els neologismes més reeixits des del punt de vista terminològic.

Enllaços relacionats

Vols compartir aquesta notícia?