Alumnes de català de nivells diferents comparteixen coneixements a l'aula

CNL de Badalona i Sant Adrià

Cursos de català

Al llarg d’aquest trimestre, diversos cursos han intercanviat experiències lingüístiques

En l'equador d'aquest segon trimestre el CNL ha ofert diverses oportunitats per practicar l'expressió oral en català: el cicle de Tertúlies presencials, el punt de trobada "Parlem una estona", les parelles lingüístiques del Voluntariat per la Llengua o una sessió més del Llença't. Però això no és tot.

En el marc dels cursos de català generals, el CNL ha preparat diverses sessions perquè alumnes de diferents nivells es coneguin i interactuïn i perquè practiquin la llengua oral conversant entre ells. Concretament, han fet classe compartida un grup de Bàsic 2 (A2.2) amb un de Bàsic 3 (A2.3), un d'Elemental 3 (B1.3) amb un d'Intermedi 1 (B2.1) i, finalment, un Bàsic 2 (A2.2) amb un de Suficiència 1 (C1.1).

Totes les activitats de conversa han tingut el mateix fil conductor: reflexionar sobre com viuen el procés d'aprendre català.  La trobada d'alumnes de diferents nivells comporta un estímul d'aprenentatge per a tots els participants: els alumnes de nivells superiors perfeccionen la seva competència oral fent de guies i aprenen mentre ensenyen; els alumnes novells, en canvi, els veuen com un igual i tenen el repte d'haver de comprendre i interaccionar-hi com un parlant més.

Per exemple, la classe compartida entre el grup de Bàsic 2 i el de Suficiència 2 -els extrems de l'escala de nivells, pràcticament- s'ha regit per preguntes que els novells han dirigit als més experts, mentre que aquests els han ofert un decàleg d'actituds lingüístiques positives que afavoreixen l'aprenentatge i l'ús del català.


Així, el sentit d'aquesta activitat d'intercanvi és múltiple. Per una banda, una sessió d'aquesta mena facilita una situació comunicativa còmoda i amable per, senzillament, parlar català - un aspecte particularment agraït per als grups més inicials, a qui de vegades costa trobar un context que els permeti posar en pràctica el que aprenen a l'aula. Per altra banda, també és una ajuda per trencar barreres, conèixer gent d'altres països i establir el català com a llengua vehicular, independentment dels seus orígens.

Vols compartir aquesta notícia?