El Servei de Català de Salou potencia activitats per fer servir el català fora de l'aula
CNL de Tarragona
Gimcanes i pràctiques al comerç, sessions de club de lectura i converses exprés activen el català oral dels alumnes

Aquest mes de març el Servei de Català de Salou ha organitzat tota una sèrie d’activitats per estimular els alumnes de tots els nivells a fer servir el català en contextos reals fora de l’aula. Aquest és un objectiu essencial del pla d’actuacions del CPNL, portar el català de l’aula al carrer.
Els alumnes dels tres grups de Bàsic 1 van participar en una gimcana pel mercat i els establiments col·laboradors de Salou, on els alumnes havien de fer unes preguntes preparades. Els comentaris posteriors van ser molt positius, perquè havien aconseguit dir algunes frases en català i van destacar que els havien atès amb amabilitat i empatia. També es va aprofitar la visita per comentar el cartell de "Català de Proximitat", que recull el lèxic tarragoní de l’alimentació.
Els dos grups de nivell Bàsic 2 van fer una activitat de converses ràpides, el VxL exprés, amb tres voluntàries. Els alumnes els va agradar poder parlar amb persones que no són professors i van notar que cada vegada s’anaven deixant anar més i podien parlar més del que es pensaven.
Els alumnes del nivell Bàsic 3 com és habitual van fer les pràctiques lingüístiques als establiments col·laboradors de Salou. Aquesta clàssica activitat de curs sempre té èxit, tot i les reticències inicials a causa de la por i la vergonya. Per a ells és tota una il·luminació descobrir que comencen a ser competents per comprar o demanar informació en català.
Finalment, els clubs de lectura fàcil van reunir els alumnes dels nivells Bàsic 3 i Intermedi 1. Els primers havien llegit una adaptació del llibre Joc Brut, de Manuel de Pedrolo, i els segons n’havien llegit una altra de Solitud, de Víctor Català. Aquesta activitat fomenta la conversa oral sobre temes més profunds i els introdueix en la lectura, particularment d’autors catalans. A més a més, aprenen vocabulari nou i estructures diferents.
Tot aprenentatge necessita un acompanyament i aquestes activitats tan vivencials, en què els alumnes han de fer alguna cosa en català, faciliten assolir l’objectiu d’incrementar els parlants de català.