Gentilicis d'Osona: Muntanyola

Ets i Uts

342// Cap a la zona sud-oest d'Osona, al límit amb el Moianès, hi ha un municipi que fa honor al seu nom: Muntanyola. Com és comprensible, és derivat de muntanya i, per tant, fa referència a un relleu amb pendents pronunciats, ben diferenciat de la plana.

L'antecessor d'aquest nom, Munter, en relació amb la zona que ara ocupa el municipi el trobem ja en alguna documentació de l'any 929 que parla de "Villa Montari", potser perquè la família propietària o fundadora es deia Munter. Més endavant, vers el 981 i escrits posteriors ja parlen de l'església de Muntanyola, del castell de Muntanyola..., cosa que demostra l'antigor de l'assentament.

L'etimologia del nom no té gaire secret. Per bé que en català central s'ha deixat d'utilitzar com a mot corrent per designar muntanyes de mida mitjana, encara és viu en algunes zones de Mallorca. El pas de Munter o "Munta" a "Muntanyola" no està explicat per cap autor, però es troba en diversos documents i fonts medievals en què s'alterna "munt", "muntanya" i "muntanyola".

Els habitants de Muntanyola són muntanyolencs i muntanyolenques.

Fonts: Onomasticon Cataloniae

Diccionari Etimològic i Complementari de la Llengua Catalana

Web de l'Ajuntament de Muntanyola Ajuntament de Muntanyola

CNL d'Osona

Vols compartir aquesta publicació?