Gentilicis d'Osona: Rupit
Ets i Uts. Píndoles de llengua
Gentilicis
Al cinema no 'posen' una pel·lícula, la 'fan'
349//Un dels pobles més turístics de la comarca, amb més anomenada i reconeixement com a lloc idíl·lic es troba amagat en una fondalada del Cabrerès. Rupit és, a banda d'un decorat excel·lent per als turistes de totes bandes, un poble antiquíssim edificat directament sobre la pedra. Com deia en Quirze Parés, "Al Cabrerès no s'hi arriba per terra ni per aigua, sinó per pedra". Com bé veurem, aquest mot "pedra" té alguna cosa a veure amb el nom del poble d'avui.
Les mencions més antigues que trobem de Rupit són amb relació al castell que donà origen al poble, vers l'any 1040, com a castro Rupeti. Segons Corominas, després d'eliminar altres hipòtesis com ara la relació amb el nom del "pit-roig" (ocell que, curiosament, també es pot dir "rupit"), es centra en la comparació amb diversos llocs que comparteixen nom.
Entre aquests llocs, destaquen tres topònims que fan referència a zones pedregoses vora de rieres (una masia del Vallès, una zona de molins prop de Riudarenes i un terreny vora el riu Gaià). El que tenen en comú, la pedra o roca, en llatí podia anomenar-se "RUPES", i aquest mot en canviar de forma en el llatí vulgar va acabar manifestant una de les seves declinacions: rupietus, que finalment mutà al Rupit que tots coneixem.
Després d'una explicació ben enrevessada, bé que us mereixeu saber com es diuen els habitants d'aquest poble de conte; són rupitencs i rupitenques, encara que visquin més a prop de Pruit.
CNL d'Osona