Les sessions de sensibilització lingüística destacades a la I Jornada dels Plans Educatius d'Entorn al Penedès

Ús professional

La mostra d'experiències dels diferents plans al Penedès recull les SSL del PEE de les Roquetes

En el marc de la I Jornada dels Plans Educatius d'Entorn al Penedès, que els Equips LIC van organitzar a Capellades el 28 de maig passat, es va exposar una mostra d'experiències que es fan als diferents plans educatius d'entorn (PEE) que hi ha a la vegueria penedesenca, entre les quals van tenir un lloc destacat les sessions de sensibilització lingüística (SSL) que el CNL de l'Alt Penedès i el Garraf ha dut a terme dins del PEE de les Roquetes durant els darrers cursos.

El PEE de les Roquetes

En el context de treball en xarxa amb els Serveis educatius del Garraf i els de l'Alt Penedès, l'oferta d'activitats formatives orientades a la sensibilització lingüística ha estat especialment intensiva en el PEE de les Roquetes del municipi de Sant Pere de Ribes.

Durant els tres últims cursos, el CNL de l'Alt Penedès i el Garraf hi ha impartit sessions per als claustres de 4 centres educatius i per als equips de menjador respectius; també hi ha organitzat tallers per als monitors de les activitats extraescolars i per als monitors dels tallers d'estudi assistit del PEE i, finalment, per a les membres de les juntes de les AFA.

En paral·lel i dins del programa del PEE, el CNL ha col·laborat en altres accions per millorar l'adquisició del català per part de les famílies com ara un taller de 10 hores en un institut; un grup de Xerrem Junts, que ha tingut el suport de la CAL en les tasques organitzatives, i la realització de parelles lingüístiques entre mares d'una de les escoles de primària. D'altra banda, els diferents agents impulsors del PEE —liderats per l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes— han posat en marxa altres activitats adreçades a l'alumnat de primària i de secundària, especialment orientades a afavorir l'ús oral del català com ara "L'aula del joc".

I Jornada dels PEE al Penedès

La I Jornada dels PEE al Penedès va aplegar coordinadors LIC o responsables d'aules d'acollida dels centres educatius; tècnics municipals que gestionen els PEE o responsables polítics de l'àmbit educatiu municipal; tècnics del CPNL; tècnics dels serveis educatius de les comarques del Garraf, de l'Alt Penedès, del Baix Penedès i de l'Anoia, i inspectors educatius d'aquesta zona.

Una de les propostes d'aquesta Jornada va ser una exposició per difondre i compartir experiències reeixides dels PEE del Penedès, entre les quals hi havia un plafó dedicat a les SSL del PEE de les Roquetes. Diverses persones es van interessar per aquesta experiència i van demanar informació per saber-ne la utilitat i quin suport els ofereix el CPNL.

Finalment, en la nova pàgina web dels Equips LIC del Penedès, presentada amb motiu d'aquesta Jornada, es poden consultar les actuacions pròpies de cada municipi, entre les quals hi ha les del PEE de les Roquetes.

https://sites.google.com/xtec.cat/peepenedes/pee-del-penedès/pee-sant-pere-de-ribes-roquetes

Continuïtat en la col·laboració

La cooperació entre els Equips LIC del Garraf i de l'Alt Penedès i el CNL de l'Alt Penedès i el Garraf està previst que tingui continuïtat al curs vinent. Per planificar la feina compartida es mantindran les reunions mensuals que s'han estat fent durant els últims cursos escolars ja que es té l'evidència que treballar en xarxa és una via per augmentar l'impacte de les actuacions i per donar una resposta més ajustada a les necessitats que es detecten al territori.

Vols compartir aquesta notícia?