Les parelles lingüístiques de Gelida celebren el final de curs del VxL a la població
Voluntariat per la llengua, Activitats complementàries
La trobada també serveix per presentar el llibre Sota la figuera
El 5 de juny, una vintena de persones es van reunir a la sala d'actes del Centre Cultural de Gelida per celebrar el final de curs del Voluntariat per la llengua (VxL) i també per participar a la presentació del llibre Sota la figuera. Converses a tres veus sobre el poc que sabem i el moltíssim que no sabem, a càrrec dels seus autors, Enric Larreula, Jessica Neuquelman i David Vila.
A més de les persones voluntàries i aprenentes que van participar a la sessió de tancament del curs, també hi van assistir la tècnica d'Educació de l'Ajuntament, Cristina Mollà, i Gemma Garcia, tècnica del Servei de Català de Vilafranca i l'Alt Penedès.
Valoració positiva
La trobada tenia com a objectiu valorar el funcionament de la nova edició del VxL de parelles lingüístiques que es va iniciar al mes de febrer amb 11 parelles lingüístiques, una d'aquestes en format virtual (Catalunya -Taiwan).
Voluntaris i aprenents van valorar positivament el curs del VxL: "Hem fet moltes coses: hem anat a comprar, al cinema, a caminar... Hem tingut moltes oportunitats per parlar de molts temes", "em va sorprendre que la meva aprenenta el parlava molt bé", "amb la meva voluntària em deixo anar parlant en català", "m'agrada molt la meva parella lingüística. Està molt disposada i sempre està present. M'ajuda molt", "m'agrada tenir aquesta ocasió de parlar en català".
Durant l'acte es van repartir els diplomes a la participació. Encara que la trobada tingués el format de tancament, algunes persones noves, sobretot aprenentes, han manifestat interès per participar al VxL i començaran a partir d'ara les sessions d'una hora de conversa durant 10 setmanes.
Presentació de Sota la figuera
A continuació, els autors, Enric Larreula, Jessica Neuquelman i David Vila, van presentar el seu últim llibre sobre converses informals de temes diversos i també sobre les experiències vitals de Larreula, activista de la llengua, professor de català en els inicis postfranquistes i traductor i escriptor d'una gran quantitat llibres infantils, juvenils, adults i també de poemes.
Els mateixos autors expressaven que el llibre és un exercici de pensar, d'explicar anècdotes, de verbalitzar, dir... i que quedi tot recollit. Sobre la llengua, Larreula manifestava: "La llengua és l'invent més important de la humanitat. Hem d'estimar totes les llengües" i "és d'una crueltat infinita prohibir la llengua d'un poble".
Alguns assistents també van compartir qüestions personals relacionades amb el català: "Pel meu color de la pell se m'adrecen en castellà", "estic més còmoda que em canviïn de llengua, però és millor per a mi que no ho facin."
Al final de l'acte, la Llibreteria de Gelida va oferir la possibilitat de comprar el llibre. L'Ajuntament de Gelida forma part de les entitats i organismes adherits al VxL i dona suport al programa des de l'any 2008.