El Pla de millora de l’atenció en català al CSAPG se centra enguany en el VxL, els tallers i la formació

Ús professional, Voluntariat per la llengua

Les activitats augmenten les competències lingüístiques i les bones pràctiques en l'atenció al públic del personal sanitari

Els cursos de català per al personal del Consorci Sanitari de l'Alt Penedès i el Garraf (CSAPG), els tallers sobre bones pràctiques en l'atenció als usuaris i les primeres trobades del Voluntariat per la llengua als centres sanitaris són les activitats destacades que s'han dut a terme durant el primer semestre de 2024, en el marc del Pla de millora de l'atenció en català al CSAPG que aquest Consorci i el CNL de l'Alt Penedès i el Garraf van iniciar el 2022.

L'inici del Pla

Al 2022 es va començar a treballar en el Pla de millora de l'atenció en català als usuaris del CSAPG amb el suport tècnic de personal del CNL de l'Alt Penedès i el Garraf. A partir d'un qüestionari que van respondre més de cinc-cents treballadors, s'han anat dissenyant actuacions de formació en llengua catalana i s'han difós materials de suport per a l'ús del català en l'àmbit sanitari.

Al llarg del 2023 hi van haver prop d'un centenar d'inscripcions de treballadors dels centres sanitaris del CSAPG a cursos de català de diferents nivells, la meitat de les quals a cursos de nivells bàsics. També es van organitzar uns tallers per impulsar bones pràctiques lingüístiques en l'atenció als usuaris i es va difondre un decàleg amb aquestes recomanacions en els espais més freqüentats i a través de la comunicació interna en l'àmbit digital. A finals d'any, l'exposició "Quan parles fas màgia" sobre el Voluntariat per la llengua va estar instal·lada durant una quinzena tant a l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès com a l'Hospital Residència Sant Camil de Sant Pere de Ribes com a l'Hospital Sant Antoni Abat de Vilanova i la Geltrú.

Actuacions del 2024

Durant el primer semestre de 2024 s'han organitzat dos cursos en línia, seguint l'oferta del curs intern de l'any anterior, i s'ha facilitat la inscripció als cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística a la resta de les persones interessades a millorar el seu domini del català oral o escrit. En total, hi ha hagut trenta inscripcions en els dos cursos interns i en el mateix període quinze treballadors més han seguit altres cursos externs. També s'han impartit dos tallers més sobre bones pràctiques en l'atenció dels usuaris, en què s'han inscrit una vintena de persones, i s'han començat a organitzar trobades del Voluntariat per la llengua en l'àmbit de la salut. De moment, hi ha quatre parelles lingüístiques que fan trobades per conversar en català dins del centre hospitalari on treballen.

En el marc de la campanya "Prescriu-te el català" impulsada pel Departament de Salut, també es difondran materials de suport a les persones que comencen a treballar en algun dels cinc centres sanitaris del CSAG. En concret, la "Guia fàcil per parlar en català amb els pacients" serà un material que s'integrarà en el procés d'acollida del nou personal.

El grup promotor d'aquest Pla de millora continua preparant per al segon semestre de 2024 activitats que fomentin que els pacients siguin atesos també en català en condicions de normalitat, ja que poder usar la llengua pròpia en les converses de salut afavoreix la qualitat del servei i la seguretat en l'atenció al pacient.

Trobada de participants en el VxL a l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès.

Enllaços relacionats

Vols compartir aquesta notícia?