Bona valoració de les pràctiques lingüístiques dels alumnes de català als comerços vilanovins

Voluntariat per la llengua, De la competència a l'ús

81 alumnes i 29 establiments vilanovins han participat en l'activitat

Durant el primer semestre de 2024 s'han organitzat dues edicions de les pràctiques lingüístiques dels alumnes dels cursos de català a la xarxa de la trenta d'establiments col·laboradors del VxL a Vilanova i la Geltrú. La primera va ser al mes de febrer i la segona al mes de maig.

Activitat complementària

Els alumnes dels nivells bàsics i elementals fan aquesta activitat de pràctica oral del català fora de l'aula com una activitat complementària del curs. També hi poden participar alumnes de nivells més avançats que encara necessiten reforçar la seva capacitat d'expressió oral. La proposta consisteix a simular una compra o una consulta sobre algun dels productes a la venda en cada comerç visitat.

En concret, durant el primer semestre d'enguany 69 alumnes de bàsic han participat en aquesta activitat i, a més, 7 alumnes d'elemental i 5 alumnes d'intermedi també s'hi ha afegit. El total de 81 alumnes han fet 249 pràctiques lingüístiques en 29 establiments vilanovins.  

Les valoracions dels alumnes de cadascuna de les tres visites que han fet han estat molt positives i han quedat recollides en els quaderns que els han lliurat a classe en què anoten el comerç on fan la pràctica i com la valoren. Alguns dels comentaris dels alumnes de nivell bàsic 3 s'han recollit en una presentació que s'ha enviat als comerços que els han atès perquè en tinguin coneixement.

Cliqueu la imatge per consultar les valoracions.

Complicitat dels establiments

Aquests establiments es comprometen a garantir que les persones que hi vagin trobaran facilitats per expressar-se i ser ateses en català, encara que el parlin amb dificultat. És a dir, a atendre'ls en català sempre que sigui possible.

En cada edició de les pràctiques aquests comerços reben igualment una fitxa per valorar com ha anat la conversa amb els alumnes que els han visitat i per recollir en quina llengua els han atès. De les fitxes de valoració que han completat els dependents dels comerços en les pràctiques del maig, se n'extreu la conclusió que en les converses els alumnes mostren un domini parcial del català -propi del seu nivell d'aprenentatge- i que els dependents els atenen molt majoritàriament en català.

  

Cubelles

Durant el trimestre d'abril a juny, també s'han pogut fer pràctiques lingüístiques en establiments col·laboradors del VxL a Cubelles, ja que s'ha impartit un curs de bàsic 3 a la mateixa població.

En aquesta activitat, hi han participat 11 alumnes que han fet 33 pràctiques en 11 comerços cubellencs. Les valoracions d'aquests alumnes han estat molt positives també.

Vols compartir aquesta notícia?