El CNL valora positivament el pilotatge de les activitats del programa La sensibilització a l’aula

De la competència a l'ús

175 alumnes de 10 cursos bàsics i elementals hi han participat durant el curs 2023-2024

Durant el curs 2023-2024, el Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l'Alt Penedès i el Garraf ha posat en marxa, junt amb altres catorze CNL del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), el pilotatge de les activitats didàctiques que formen part del programa "La sensibilització a l'aula". Hi han participat 175 alumnes de 10 cursos bàsics i elementals que s'han impartit durant els tres trimestres del curs.

La sensibilització a l'aula

El programa respon a la necessitat d'introduir als cursos nous continguts relacionats amb la realitat lingüística actual amb l'objectiu que l'alumnat hi reflexioni i els pugui posar en pràctica per reforçar la fluïdesa i la seguretat a l'hora de fer servir la llengua en situacions quotidianes amb l'objectiu final de mantenir el català i d'augmentar-ne l'ús social en general.

Les activitats didàctiques de sensibilització a l'aula s'estructuren en tres eixos: el primer té a veure amb les "Actituds lingüístiques, motivacions, context sociolingüístic"; és a dir, temes que conviden a parlar els alumnes a les aules sobre els factors que impulsen o frenen l'ús del català o també que permeten mantenir-lo en interaccions amb persones d'altres grups lingüístics. El segon eix recull activitats que tenen relació amb "Testimonis d'èxit" que aporten les seves experiències mitjançant vídeos o directament a l'aula. Finalment, el tercer eix desplega les "Pràctiques lingüístiques i reptes" que es proposen a l'alumnat per assolir l'objectiu final: l'ús del català en qualsevol situació que es presenti.

Testimonis a l'aula a Vilanova.

Resultats

Durant els tres trimestres del curs, el CNL ha desplegat el pilotatge del programa en 8 cursos bàsics (2 bàsics 1, 4 bàsics 2, 2 bàsics 3) i 2 elementals (1 elemental 1 i 1 elemental 3), amb un total de 175 alumnes, que han compartit a les aules les seves experiències i descobertes lingüístiques.

Les activitats més ben valorades han estat la presència dels testimonis a l'aula, l'elaboració del diari de reptes, les 21 rutines i les pràctiques lingüístiques que els alumnes han pogut fer amb la col·laboració dels establiments adherits al Voluntariat per la llengua (VxL) o al programa Tot Joc i també amb l'acollida d'algunes entitats o organismes de les poblacions de les Roquetes, Sitges, Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès i Sant Sadurní d'Anoia, que són les poblacions que han participat aquest curs en el pilotatge dels continguts del programa en qüestió.

Les activitats del programa s'han incorporat sense dificultats especials a la dinàmica dels cursos, han estat molt ben rebudes per l'alumnat i les valoracions que han fet d'aquest pilotatge indiquen, en general, resultats molt satisfactoris.

A partir del primer trimestre del curs 2024-2025 la sensibilització a l'aula formarà part dels programes dels cursos bàsics i elementals que organitza el CPNL, i alguns CNL iniciaran el pilotatge als cursos intermedis, de suficiència i C2.

Pràctiques lingüístiques a Vilafranca.

Vols compartir aquesta notícia?