Promoció de l'ús

Apunts lingüístics

L’apunt lingüístic és una publicació mensual del CNL de Badalona i Sant Adrià que tracta algun aspecte controvertit de la llengua catalana amb la voluntat de dispersar els dubtes que se’n puguin derivar.

Gràcies per la teva confiança en el Servei d'Assessorament Lingüístic! assessoramentbadalona(ELIMINAR)@cpnl.cat

Maig 2021 ǀ Botellada

Durant aquesta pandèmia, una de les guerres que hi ha hagut és evitar que els grups de joves facin un botellón. Ep, espereu! Aquets paraula és castellana, com n'he de dir...?

Me'n vaig a l'Optimot i em trobo que no hi ha cap problema per fer servir aquest terme, sempre que el posi en cursiva (és clar, he de marcar que és un castellanisme!). També ens diu que una altra possibilitat seria dir-ne botellada, per allò de calçot-calçotada, arròs-arrossada..., doncs botella-botellada (i per què no ampollada?).

I el TERMCAT què hi diu? Doncs proposa directament la forma botellada i ens en fa la definició següent:

"Trobada informal en un espai públic a l'aire lliure, generalment de joves i sovint de nit, per a consumir begudes alcohòliques a baix preu i en abundància, moltes vegades barrejades en ampolles grosses."

Si voleu continuar informant-vos sobre aquest mot i altres propostes de com dir-ne en català, no deixeu de llegir aquest article de Pere Mercader.

Última actualització: 24/10/24