Promoció de l'ús

Apunts lingüístics

L’apunt lingüístic és una publicació mensual del CNL de Badalona i Sant Adrià que tracta algun aspecte controvertit de la llengua catalana amb la voluntat de dispersar els dubtes que se’n puguin derivar.

Gràcies per la teva confiança en el Servei d'Assessorament Lingüístic! assessoramentbadalona(ELIMINAR)@cpnl.cat

Maig 2022 ǀ Per llepar-se’n els dits!

Els parlants del català sovint ens preocupem per saber si parlem correctament, si aquesta paraula es diu així o aixà, si és un castellanisme o no... Per acabar-ho d'adobar, fins i tot hi ha qui ens corregeix quan escrivim a les xarxes...

Això pot ser positiu (ens interessa la nostra llengua i volem usar-la correctament), però també pot tenir conseqüències negatives: acabem pensant que és massa difícil o eliminem expressions perquè creiem que no són bones. Potser els nostres avis i àvies, sense saber de lletra, parlaven una llengua més genuïna que no pas nosaltres. I no em refereixo a l'ús de castellanismes o anglicismes. Dic parlaven, amb la família, els veïns, les companyes de la fàbrica..., d'una manera espontània, un tret que caracteritza la llengua oral, alhora que enraonaven, creaven formes diferents de les que accepta la gramàtica. Es pot dir que aquestes formes ens les hem reprimit perquè pensem que no són adequades. Qui no recorda haver dit o sentit "aiga" i "dugues"? Qui no ha sentit dir "al col·lègit li han donat un prèmit" o "als biciclistes els fa mal el jonoll"?, "vagila que s'han etivocat"?, "sortirem de voleiu i anirem al carrer de Marc i al teiatru"?, "avui de tall hem menjat llomillo"?... Vet aquit!

Són formes espontànies, orals, que correspondrien a un llenguatge col·loquial, fins i tot vulgar... Tanmateix, cal que ens les corregim si les utilitzem en aquest registre i aquest canal? Hem de diferenciar el català estàndard del col·loquial (per cert, aquest últim molt més ric!) i el canal escrit de l'oral. No les han d'usar els locutors quan estan treballant, per exemple, ni seria bo que les féssim servir qualsevol de nosaltres per escrit. Però en converses informals, tirem pel dret! No ens amoïnem tant per com parlem i fem-ho. Creem formes noves i enriquim la llengua. No ens deixem portar per un excés de normativització i desempalleguem-nos de prejudicis de correctors. Xalem xerrant!

Si voleu conèixer més opinions sobre aquest tema, podeu clicar en aquest enllaç.

Última actualització: 24/10/24