Apunts lingüístics
L’apunt lingüístic és una publicació mensual del CNL de Badalona i Sant Adrià que tracta algun aspecte controvertit de la llengua catalana amb la voluntat de dispersar els dubtes que se’n puguin derivar.
Gràcies per la teva confiança en el Servei d'Assessorament Lingüístic! assessoramentbadalona(ELIMINAR)@cpnl.cat
Febrer 2023 ǀ Un carro carregat de rocs per la carretera del Garraf
Els embarbussaments (tongue-twister en anglès, virelangue en francès, trabalenguas en castellà) són jocs de paraules que juguen amb la dificultat de pronunciar certs mots o frases basant-se en la similitud dels sons que contenen. De fet, no és el so el que costa de pronunciar, sinó la combinació de sons, sobretot si volem dir-los de pressa, cosa que crea un efecte còmic. Com més ràpid els recitem es formen alguns sons estranys i barreges de paraules que fan més divertit el resultat. La paraula embarbussament ve del verb balbucejar, és a dir, parlar de forma poc clara, amb una pronunciació vacil·lant. També se'n pot dir empatolls, embarassallengües, entrebancs, entrebancallengües, travallengües o queques (al Rosselló). Els especialistes els anomenen d'una manera que, segons com, sembla ben embarbussada: "fórmules ortofòniques", en diuen. Els jocs de paraules són un recurs de la nostra llengua per aprendre nous mots i significats de paraules que potser encara no coneixes. Són una molt bona eina per aprendre a pronunciar bé un idioma i guanyar desimboltura. El català és ric en jocs de llengua, i d'embarbussaments (la mateixa paraula ja costa de pronunciar!) n'hi ha per donar i per vendre. Si us en demanéssiu un en català, segurament diríeu el de "Setze jutges d'un jutjat mengen fetge d'un penjat...". Us en deixem uns quants perquè aneu practicant i pugueu sorprendre les vostres amistats amb els vostres dots lingüístics:
Si voleu saber-ne més us deixem un vídeo del gran verbívor Màrius Serra, de ben jove, parlant sobre embarbussaments, i un altre del programa "Trau la llengua", de la televisió pública valenciana, en què Pep Gimeno, el Botifarra, ens ensenya un embarbussament ben enredat. |