Promoció de l'ús

Apunts lingüístics

L’apunt lingüístic és una publicació mensual del CNL de Badalona i Sant Adrià que tracta algun aspecte controvertit de la llengua catalana amb la voluntat de dispersar els dubtes que se’n puguin derivar.

Gràcies per la teva confiança en el Servei d'Assessorament Lingüístic! assessoramentbadalona(ELIMINAR)@cpnl.cat

Febrer 2024 ǀ  No veniu o no vingueu?

L'imperatiu és un mode verbal format per un únic temps que s'utilitza per expressar ordres o instruccions i també per donar consells. La conjugació té cinc persones, i no sis. Hi falta la primera persona del singular (jo): fixeu-vos que no ens donaríem ordres a nosaltres mateixos i que si ho fem, ens tractem de tu.

Cal tenir present que, en aquests casos, és important no fer servir l'infinitiu i conjugar l'imperatiu en segona persona del plural (vós). Per tant, direm Empenyeu la porta (i no Empènyer la porta) i No passeu (i no No passar).

Fins aquí, ens hem referit a les instruccions que trobaríem en contextos formals i públics, com ara cartells, avisos, manuals d'instruccions, etc.

Tot i això, la Nova Gramàtica (Institut d'Estudis Catalans - Gramàtica de la llengua catalana (iec.cat)) ha introduït una sèrie d'usos adequats de l'infinitiu amb significats similars als de l'imperatiu, que detallem tot seguit:

Per donar nom a les funcions d'un aparell: Configurar la pàgina, Reiniciar, Personalitzar...

Per als recordatoris: Trucar a la mare, Demanar hora al notari, Comprar suc de taronja...

Per referir-se a situacions que no han tingut lloc i que hauria estat convenient que es produïssin: Volies entrades per al concert? Haver-m'ho dit abans!

Si us hi fixeu, la tercera persona del singular (ell/ella) del present d'indicatiu i la segona persona del singular (tu) de l'imperatiu tenen la mateixa forma. El mateix fenomen passa amb la segona persona del plural (vosaltres) del present d'indicatiu i de l'imperatiu:

Ell canta [present] > Canta! (tu) [imperatiu]

Vosaltres canteu [present] > Canteu! (vosaltres) [imperatiu]

Per altra banda, el subjuntiu és una forma verbal que s'utilitza, entre altres casos, per expressar una prohibició en les frases negatives; si l'oració és negativa, el verb haurà de prendre les formes del present de subjuntiu: 'no begueu' (però 'beveu'); 'no segueu', (però 'seieu'); no vingueu (però 'veniu').

Font: Optimot i GIEC

Última actualització: 10/12/24