Apunts lingüístics
L’apunt lingüístic és una publicació mensual del CNL de Badalona i Sant Adrià que tracta algun aspecte controvertit de la llengua catalana amb la voluntat de dispersar els dubtes que se’n puguin derivar.
Gràcies per la teva confiança en el Servei d'Assessorament Lingüístic! assessoramentbadalona(ELIMINAR)@cpnl.cat
Maig 2024 ǀ 'Perquè', 'per què' i 'per a què'
Perquè (causal o final) - el perquè (substantiu) Perquè pot tenir tres valors: (1) Valor causal: expressa el motiu o la causa i equival a ja que:
(2) Valor final: equival a a fi que:
(3) Equival a la raó, la causa. El podem substituir per el motiu de o la causa de.
En aquest darrer cas, també se'n pot fer el plural:
Per què equival a per quin motiu o per quina causa.
Per què també és el resultat de la construcció següent: per + relatiu fort equivalent a 'pel qual', 'per la qual', 'pels quals', 'per les quals'. Cal remarcar que aquesta construcció és poc usual, però possible.
Cal parar atenció amb les oracions interrogatives indirectes atès que, tot i ser afirmatives, expressen un sentit d'interrogació; per què no s'ha de confondre mai amb la conjunció perquè amb valor causal o final:
Per a què equival a per a quina cosa o per a quina finalitat. Introdueix les preguntes, directes o indirectes, amb la idea de destinació o finalitat, i acostuma a acompanyar verbs com ara servir, utilitzar, fer servir..., que impliquen una finalitat.
|