El CNL de Badalona i Sant Adrià imparteix un taller de sensibilització a la Fundació Ateneu Sant Roc (FASR)
Una quinzena de monitors i treballadors de la FASR reflexionen al voltant dels seus usos lingüístics
Dos tècnics del CNL de Badalona i Sant Adrià han impartit el taller "El català, ara i aquí" a monitors i treballadors de l'entitat, amb l'objectiu que facin una tria lingüística més conscient quan s'adrecin als seus usuaris.
La Fundació Ateneu Sant Roc treballa per a la cohesió social d'aquest barri de Badalona. Ho fan a través de la promoció de projectes educatius, socials i de lleure, per a infants, joves i adults, especialment adreçats a col·lectius en risc social.
Durant el taller, que s'ha impartit en dues sessions, s'han ofert dades que demostren que la majoria dels badalonins, siguin nascuts a Catalunya, a la resta de l'Estat o a l'estranger, entenen el català. També s'ha reflexionat sobre l'impacte que els moviments migratoris, d'aquest segle i l'anterior, han tingut sobre la llengua catalana.
Més enllà de la mobilitat de les persones i del coneixement del català, s'ha tractat una altra qüestió rellevant, que és la norma social d'ús, favorable al castellà. És a dir, hi ha una tendència preocupant de catalanoparlants que canvien de llengua quan l'interlocutor respon en castellà. A més, en moltes ocasions, abans de saber quines llengües coneix la persona amb qui es parla, es fan tries lingüístiques motivades des d'un inici per prejudicis lingüístics. Aquests dos punts són, precisament, aquells en els quals més s'ha incidit, ja que són casos en què s’escull amb quina llengua es parla de manera inconscient.
Precisament, per poder guanyar consciència individual i de grup, els participants van haver d'emplenar un senzill formulari diari, on es feia palès l'ús que havien fet del català amb els usuaris. A la segona sessió, dues setmanes més tard, es van posar els resultats del conjunt en comú, amb gràfics i reflexions dels assistents.
En aquesta última sessió es van abordar els beneficis d'aprendre el català, per fer evident que evitar parlar-lo amb segons quins col·lectius, lluny d'ajudar-los, els treu oportunitats de pràctica i de creixement personal, social, laboral... També es va dedicar un temps a reflexionar sobre el paper de les entitats i empreses a l'hora de facilitar i promoure l'ús del català. Per tancar la formació, els treballadors de la Fundació Ateneu Sant Roc va elaborar un decàleg de bones pràctiques per portar a terme en el seu lloc de treball.