Any Antoni Maria Badia i Margarit al CNL de Barcelona
El 2020 es commemoren els 100 anys del naixement d'Antoni Maria Badia i Margarit, filòleg i lingüista.
L’autor
Nascut el 1920 a Barcelona i format a la Blanquerna, Badia i Margarit va dur a terme una intensa activitat acadèmica i investigadora, sobretot en el camp de la lingüística històrica i la dialectologia. Es va especialitzar en geografia lingüística i va impulsar l'Atles lingüístic del domini català, considerada una obra de referència. La seva obra científica inclou més de sis-cents títols, amb més de cinquanta llibres, entre els quals la Gramàtica catalana (1962). Va ser reconegut amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (2003) i la Medalla d'Or de la Generalitat (2012), entre altres distincions.
Antoni M. Badia i Margarit (Barcelona, 1920) va estudiar filologia romànica a la Universitat de Barcelona i als Estudis Universitaris Catalans, i va dedicar la seva tesi doctoral a la morfologia històrica. Al 1948 va esdevenir catedràtic de gramàtica històrica de la llengua espanyola a la UB i el 1977, de gramàtica històrica catalana.
Ha combinat la docència amb la investigació i ha centrat la seva recerca en el camp de la lingüística històrica, sobretot catalana, dins la tradició de Ramón Menéndez Pidal. S'ha dedicat, també, als estudis de dialectologia (aragonès i català) i a la geografia lingüística, àrea dins la qual es va dedicar a l'Àtles lingüístic del domini català'.
Ha estat president de l'Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes (1973-76) i president del Grup Català de Sociolingüística, des del 1974. Ha estat rector de la Universitat de Barcelona (1978-86) i és Doctor 'honoris causa' de set altres universitats. És membre de l'Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona (1955) i de l'Institut d'Estudis Catalans (1968), la Secció Filològica del qual presidí en 1989-95.
Entre altres distincions, al 1997, l'Institut d'Estudis Catalans li va lliurar una medalla en l'acte de celebració del 90è aniversari de la institució i al 1999 rebé la Medalla d'Or de la Ciutat de Barcelona al mèrit científic. Ja al 2003, Òmnium Cultural li va donar el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.