La Delegació de Ciutat Vella participa en la presentació del llibre 'Hem hagut de marxar'
L’acte es va celebrar a la parròquia Hospital de Campanya de Santa Anna
La parròquia Hospital de Campanya de Santa Anna va acollir dimecres 15 de maig la presentació d'Hem hagut de marxar, llibre publicat per l'editorial Akiara Books, que recull sis testimonis de joves migrants que viuen a Catalunya.
Hem hagut de marxar és una invitació a canviar la mirada i a donar veu i nom a les persones que han protagonitzat aquests periples plens de dificultats a la cerca d'un futur més digne.
Durant l'acte es va posar l'accent en el model que representen aquests testimonis de migració com a porta a la integració en català, ja que, com recorden des de Santa Anna, "acollir també és compartir la llengua".
El col·loqui va ser moderat per Peio Sánchez, rector de Santa Anna, i va comptar amb la participació de Laia de Ahumada, autora del llibre, Inês Castel-Branco, editora d'Akiara, Victoria Pino de Sousa i Mercè Asunción, voluntàries de Santa Anna, i Emma Navó, tècnica del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona.
Durant el col·loqui es van subratllar diversos aspectes relacionats amb el llibre com ara l'exemple de superació, dolor i dificultats dels sis testimonis així com també la importància de l'acollida i d'integració gràcies a persones i entitats.
I més concretament, en el pla de l'acollida lingüística es va posar l'accent en el rol essencial de la llengua en el procés d'integració i de cohesió; la importància de la llengua com a element de protecció; el paper de la llengua com a peça fonamental en l'accés d'oportunitats; la implicació de la llengua en el desenvolupament i creixement personal en el procés d'integració, i per acabar, es va reforçar la importància del treball de les entitats d'acollida per apuntalar els processos d'integració, i del treball en xarxa amb aquestes entitats.
En aquest sentit va ser molt interessant l'aportació de les voluntàries de l'Hospital de Campanya Santa Anna, amb la qual la Delegació de Ciutat Vella va subscriure un conveni de col·laboració per impulsar el coneixement i l'ús de la llengua catalana. En paraules de l'entitat, "la formació en llengua catalana neix de la demanda dels usuaris", que ara compten amb voluntaris com la Victoria Pino de Sousa i la Mercè (a banda d'altres dues voluntàries més) per fer aquest acompanyament en l'adquisició de la llengua a l'aula amb el curs de català, amb les visites d'entorn i amb la creació de nous espais d'ús dins l'entitat. L'èxit d'aquesta iniciativa es resumeix en paraules de Victoria Pino quan diu que "és molt més que una classe, és una llar" i Mercè Asunción ho rebla apuntant que "els ulls ho diuen tot".