Sant Jordi i les llengües
La 35a Fira del Llibre en Català va ser present als baixos de l'edifici El Molí durant tot el dia
Des de fa 37 anys, amb la interrupció de dos anys a causa de la COVID, Molins de Rei compta amb una fira del llibre exclusivament en català gràcies a la iniciativa dels precursors de l'actual Servei Local de Català de Molins de Rei (SLC) i a la col·laboració de les llibreries que en aquell moment estaven en funcionament, tres de les quals encara hi participen: la Llibreria Amèlia, la Llibreria Arola i la Llibreria Barba. Al llarg d'aquests anys, la Fira ha canviat de lloc en dues ocasions sempre per una necessitat de més espai, ja que l'embrió de les llibreries més la parada del SLC ha crescut fins a convertir-se en un conglomerat d'activitats relacionades amb el llibre i la lectura, parades d'entitats de la vila i actes de cultura popular per festejar entre tots aquesta diada, per a la qual s'ha comptat amb la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Molins de Rei.
També de fa anys, el SLC aprofita el component cultural de Sant Jordi per retre un homenatge a les llengües, especialment a les que es parlen en aquesta població. Així, els darrers anys s'han aprofitat les commemoracions que proposa la Institució de les Lletres Catalanes sobre escriptores i escriptors per sentir en diferents llengües el text triat per a la celebració anual. Així, aquest any, en el marc de la Fira del Llibre, hem pogut sentir el poema "Si puc", de Gabriel Ferrater, de qui enguany se celebra el centenari del seu naixement, en dotze llengües diferents: amazic, anglès, àrab, castellà, català, guaraní, neerlandès, portuguès, quítxua, ucraïnès, urdú i wòlof. La majoria de les versions del poema ja estaven fetes, però la del guaraní, la del quítxua i la del neerlandès van anar a càrrec de les mateixes persones que després les van llegir.
Aquesta celebració que organitzem a Molins de Rei ens permet ressaltar dos aspectes molt importants: d'una banda, la promoció de la cultura i la lectura en català, i, de l'altra, la integració de persones vingudes d'altres països, ja que, menys dues persones, tots els participants eren alumnes dels cursos de català de Molins de Rei. Gràcies a la seva col·laboració vam poder conèixer altres llengües i, a la vegada, l'acte també va fer possible que aquestes persones d'altres orígens coneguessin la nostra cultura i formessin part de la nostra celebració.