El Centre de Normalització Lingüística Ca n'Ametller ha celebrat el Dia Internacional de la Llengua Materna del 2023
Amb activitats d'innovació pedagògica s'ha connectat el català amb les emocions i la diversitat lingüística de Catalunya
El 21 de febrer és el Dia Internacional de la Llengua Materna o Primera i, per celebrar-ho, el Centre de Normalització Lingüística Ca n'Ametller, amb seu a Molins de Rei, ha organitzat diverses activitats amb els alumnes dels cursos de català i els participants del programa de Voluntariat per la llengua que partien d'accions d'innovació pedagògica amb l'objectiu de connectar el català amb les emocions, ampliar l'ús social del català en comerços i reconèixer la diversitat lingüística territorial de Catalunya.
Així, a Molins de Rei s'ha organitzat un "Talhèr d'aranés" per a alumnes del nivell de suficiència i pràctiques lingüístiques d'alumnes en un comerç aprenent regentat per persones d'origen pakistanès, entre d'altres. A Abrera, Castellbisbal, Corbera de Llobregat, Esparreguera, Martorell, Sant Vicenç dels Horts i Vallirana s'han dut a terme diverses activitats amb els alumnes dels cursos orals com "Les cançons de la meva infantesa" o "Una paraula amb música", que connecten els alumnes amb les seves llengües primeres, les emocions i la llengua catalana. També s'han elaborat vídeos de testimonis d'alumnes per difondre a les xarxes socials. Es poden llegir totes les notícies relacionades a la web del CNL.
La commemoració del Dia Internacional de la Llengua Materna o Primera, aprovada per la Conferència General de la UNESCO, té com a objectiu promoure i protegir el multilingüisme i la diversitat cultural, i neix en record dels estudiants i activistes bengalís que el 21 de febrer de 1952 van ser assassinats a trets per la policia pakistanesa quan es manifestaven a favor de la seva llengua, el bengalí. Enguany, el tema del Dia Internacional de la Llengua Materna o Primera és l'"Educació Multilingüe, la necessitat per a transformar l'educació". La jornada pretén fomentar la tolerància, el respecte i reivindicar cada llengua com a part del patrimoni de la humanitat.