Les llibreries de Molins de Rei aposten per la Fira del Llibre en Català

CPNL

37 anys després de la primera Fira del Llibre en Català, el CPNL constata la necessitat d'organitzar-la per promoure la lectura en català

El Servei Local de Català (SLC) de Molins de Rei, del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), i les quatre llibreries de la població (Amèlia, Arola, Barba i Cent Vides), un cop acabat el curs, han avaluat conjuntament amb la Direcció del Centre de Normalització Lingüística (CNL) Ca n'Ametller la darrera edició de la Fira del Llibre en Català de Molins de Rei.

D'aquesta avaluació n'ha sortit la decisió de continuar organitzant-la per la Diada de Sant Jordi de 2025, que serà la 38a. edició, ja que han constatat la necessitat de promoure la lectura de llibres en llengua catalana i perquè han considerat que el seu motiu fundacional és plenament vigent avui dia.

L'any 1985, el CNL Ca n'Ametller va organitzar la primera Fira del Llibre en Català a Molins de Rei amb la col·laboració de les llibreries que hi havia a la vila en aquell moment, amb l'objectiu inicial de promoure la lectura en català. Posteriorment, ja com a SLC, la Fira es va ampliar a les entitats culturals de la població, es van organitzar actes culturals diversos i es va arribar a convocar la Setmana de Sant Jordi.

Ubicada inicialment a la plaça de la Creu, la Fira es va traslladar cap a la plaça del Palau quan l'espai va quedar petit i, des d'allà, cap a la plaça de l'U d'Octubre de 2017, passant per la plaça de la Llibertat, per poder encabir al seu voltant totes les entitats i les activitats pròpies de la Biblioteca, com la signatura de llibres per part d'autors locals.

Segons les dades del Ministeri de Cultura espanyol recollides per l'Idescat, el 2021, només el 28 % dels llibres editats a Catalunya van ser en català. També el 2021, l'Informe Conecta, de la Generalitat de Catalunya, sobre hàbits de lectura constatava que només el 32 % dels llibres que es llegien a Catalunya estaven escrits en català.

Per tot això, les 4 llibreteres de la ciutat i el CPNL conviden tota la ciutadania de Molins de Rei a abocar-se a la Fira del Llibre en Català i a comprar i llegir llibres en la nostra llengua al llarg de tot l'any per tal de normalitzar-ne l'ús social.

Vols compartir aquesta notícia?