Protagonistes del mes: Josep Maria i Bruno, parella lingüística gavanenca
Entrevistem el Josep Maria i el Bruno, voluntari i aprenent del Voluntariat per la llengua de Gavà
- Josep Maria i Bruno, expliqueu des de quan viviu a Gavà.
- Josep Maria: Soc nascut al barri de Sants de Barcelona. L'any 1999 vaig venir a viure a Gavà. Uns anys després vaig marxar i ara fa un any i escaig que torno a viure aquí.
- Bruno: Jo em dic Bruno i soc de l'Argentina. He viscut a Itàlia des del meu primer any de vida i fins als 16 anys. L'any 2006 vam tornar a l'Argentina per motius familiars. L'any 2018 vam decidir tornar un altre cop a Europa. Aquesta vegada vam escollir Catalunya. Ara mateix visc a Gavà.
- Quines són les vostres aficions?
- Josep Maria: Soc curiós de mena i m'agrada molt esbrinar el perquè de les coses, anar a exposicions, visitar museus... Hi ha temes que m'interessa conèixer més a fons, com ara la meva llengua i tot el que l'envolta, i, sobre tot, completar el buit de formació que penso que tinc sobre la història del meu país. A banda d'això, m'agrada la natació i actualment m'estic aficionant a l'astronomia.
- Bruno: Les meves aficions són la lectura, la natació, la boxa i, de vegades, sortir a córrer.
- Com vàreu conèixer el Voluntariat per la llengua?
- Josep Maria: Un dia vaig passar per davant de l'edifici del Casal Sant Jordi, a Gavà, i vaig veure que hi havia un Centre de Normalització Lingüística. Així que hi vaig entrar, vaig pujar al despatx del Servei Local de Català i em vaig inscriure com a voluntari lingüístic d'aquest programa.
- Bruno: Volia estudiar català i un conegut m'ho va comentar. Jo ja havia estudiat català al casal de Catalunya de Buenos Aires i quan vaig arribar a Catalunya vaig haver d'esperar que passés la pandèmia per poder començar.
- I què us va impulsar a apuntar-vos en aquest programa?
- Josep Maria: Em veig en una societat en què hi ha moltes maneres de parlar. El parlar d'aquesta terra és el català i m'agradaria sentir-lo més. Per això em vaig apuntar al Voluntariat per la llengua. Hem de fer país i el VxL és una manera de fer-lo.
- Bruno: Sempre m'ha agradat conèixer diferents idiomes i, ja que visc aquí, és important que sàpiga parlar i entendre l'idioma. A més, m'agrada molt com sona.
- Què feu habitualment quan quedeu?
- Josep Maria: Acostumem a quedar a la plaça de la Pagesia i a partir d'aquí podem prendre un refresc en algun lloc o si algú de nosaltres ha de fer un encàrrec, hi anem plegats. Però, sobre tot, xerrem i xerrem i xerrem. Ah!, de tant en tant quedem per assistir a algun concert, conferències o col·loquis. I també vam anar una nit a intentar veure la pluja de Perseids: en vam veure poquets, però va ser interessant.
- Bruno: Quan ens veiem, anem sovint a prendre algun refresc per Gavà. I moltes vegades fem activitats com ara anar al teatre, a concerts o, simplement, anar a sopar. Fins i tot vam anar a veure la pluja d'estels!
- Què us aporta aquesta experiència?
- Josep Maria: El tracte personal amb el Bruno és meravellós. És molt enriquidor conèixer de prop una persona i veure com són altres cultures i maneres de pensar. També és molt interessant comprovar com ens veuen a nosaltres i la nostra cultura. Les trobades lingüístiques també fan que em preocupi de tenir cura de la meva llengua i com la parlo.
- Bruno: En la part personal m'aporta coneixement de la llengua i de la cultura catalana en general. També el fet de compartir activitats junts m'agrada molt.
- Voleu explicar alguna cosa que no us hàgim preguntat?
- Josep Maria: Hauria de ser més fàcil estar al cas de les activitats de llengua, com ara tertúlies, presentacions de llibres, i qualsevol altra activitat d'aquesta mena. Cal més visibilitat del que feu.
- Bruno: No, cap.
- Per quin motiu recomaneu el Voluntariat per la llengua?
- Josep Maria: Aquest programa el que fa és afavorir el tracte entre persones que tenen un interès comú per la llengua catalana. I nosaltres, els d'aquí, no podem fallar a les persones que tenen aquest interès. Com diu la dita: "A sants i a minyons, no els prometis si no els dons".
- Bruno: Recomano fer el voluntariat atès que és una manera de practicar el català i de conèixer gent nova i la ciutat on visc. És una molt bonica experiència. Ho recomano molt.
Moltes gràcies, Josep Maria i Bruno, per la vostra participació!
Si us voleu inscriure al Voluntariat per la llengua, us podeu adreçar a vxl.eramprunya(ELIMINAR)@cpnl.cat |