El foment de la lectura al CNL L’Heura
Activitats complementàries, CPNL
La lectura ens ajuda a entendre la llengua. Llegir ens permet conèixer noves paraules, ens ajuda a adquirir fluïdesa i a consolidar les estructures de la llengua. En definitiva, la lectura és una eina fonamental en l'aprenentatge d'una llengua.
Al CNL L'Heura sempre hem pensat que la lectura és una eina fonamental en l'ensenyament del català. Per això desenvolupem, des del 2012, un pla de lectura dins i fora de l'aula.
I el passat 2022 no ha estat l'excepció! 392 llibres de préstec a 25 cursos des del nivell Bàsic 2 fins a l'Elemental 3: "Contes per parlar 1 i 2", Clàssics universals de lectura fàcil (LF), "El temps de les cireres" (LF) de Montserrat Roig, "Les mateixes estrelles" (LF) de Núria Martí i "L'illa dels tresors". La classe de l'Elemental 3 va llegir el llibre "Llegim al metro" de l'autor local Rodolfo del Hoyo. L'escriptor va anar a l'aula per parlar amb els alumnes sobre la seva obra.
Fora de les aules, el CNL organitza un grup de lectura fàcil. Aquesta activitat es realitza amb la col·laboració de la Biblioteca Central. Les persones destinatàries són les que fan el nivell Bàsic 3 i Elemental a més de la població en general de la ciutat. L'any 2022 s'hi van llegir 8 llibres.
El 21 de març en commemoració del Dia Mundial de la Poesia es va proposar als alumnes que llegissin en diverses llengües el poema "Si puc" de Gabriel Ferrater. Hi van participar més de 300 persones. El mes d'abril, Mihaela Terente, alumna de l'Elemental 2, va participar a la Ciba a l'acte "Dones llegeixen poesia de dones". Va llegir un poema de Joana Raspall.
Al vestíbul del CNL continua el passallibres on es poden agafar novel·les, revistes...
Llegir és comprendre un escrit. Sigui com sigui que llegim, ràpid o a poc a poc, a batzegades, al mateix ritme, silenciosament, en veu alta, etc. El que és important és interpretar el que vehiculen les lletres impreses, construir un significat nou en la nostra ment a partir d'aquests signes. Això vol dir bàsicament llegir. Daniel Cassany i Glòria Sanz “Ensenyar llengua”