Brou de farigola, tintura de romaní i oli de calèndula
La Nerea Iragagorri va presentar tres tallers diferents a l'alumnat del CNL L'Heura
Durant els mesos d'octubre i novembre, la Nerea Iraragorri ha impartit quatre sessions amb diferents grups del CNL L'Heura. El dia 2 de novembre els alumnes del nivell Bàsic 2 van participar en el taller Plantes aromàtiques i culinàries, de la llavor al plat. El taller va començar amb una exposició fotogràfica de les plantes més conegudes a Catalunya. Els alumnes les van reconèixer gairebé totes i les van contrastar amb d'altres típiques dels seus països d'origen. Seguidament, es van anar passant mostres de plantes reals que els alumnes van poder olorar i tocar, i de les quals se n'havia d'endevinar el nom. Quan ja tothom sabia de quina planta es tractava, la dinamitzadora n'explicava les propietats i mostrava amb fotografies alguns dels plats que se'n podien elaborar. Finalment, la dinamitzadora va elaborar una olivada amb olives negres, oli i fulles de sàlvia i va convidar a tothom a tastar-la juntament amb unes torradetes de pa. Es va poder acompanyar el canapè d'olivada amb un tastet de brou de farigola.
El dia 13 de novembre un altre grup del nivell Bàsic 2 va participar en el taller De la planta medicinal al remei natural. La sessió va començar explicant la història de les trementinaires, unes dones de muntanya amb molts coneixements d'herbes medicinals i remeis curatius, que al s. XIX i principi del s. XX baixaven dels pobles de muntanya on vivien i anaven per pobles i masies venent els ungüents, xarops, olis, les herbes i tintures que duien al sarró. Al taller es va poder veure, olorar i manipular algunes d'aquestes herbes i es va fer un oli de calèndula, especialment apropiat per a la pell (pell encetada, amb cremades o ferides). També es va fer una tintura de romaní, que serveix per als dolors musculars i trastorns de la circulació de la sang, sobretot per a les cames. En acabar el taller els alumnes es van emportar a casa dos petits flascons, l'un amb l'oli de calèndula i l'altre, amb la refrescant tintura de romaní. Va ser un taller molt participatiu, on a més de passar-s'ho bé, es van aprendre moltes paraules noves.
Els dies 23 d'octubre i 23 de novembre dos grups del nivell Bàsic 3 van fer el taller Creació d'un pack de plantes culinàries. La sessió va començar amb l'explicació de les principals plantes que es fan servir per cuinar, i exposant-ne a la pantalla les fotos i els noms. L'alumnat va explicant de quin país són ells i si les reconeixen. També expliquen quines són les herbes més emprades als seus països i per a què es fan servir (remeis medicinals). També comentava plats en què aquestes plantes s'utilitzaven a l'hora de cuinar-los. Després en va anar passant algunes perquè els alumnes les veiessin, toquessin i oloressin. A la part final havien de preparar un planter amb les llavors que van triar per cultivar una de les plantes i que observin com germinen: la Nerea els va donar els materials necessaris com ara un envàs, la terra, un fertilitzant, a banda de les llavors, és clar, i s'ho van endur a casa, on l'hauran de trasplantar a un test. El taller el van trobar ben interessant i van participar-hi activament.