L'alimentació com a fil conductor per a l'aprenentatge del català
"(Des)connexions", els quatre capítols de Ràdio Germen, Cuchara i el CNL L'Heura
Cuchara presenta els quatre capítols del pòdcast "(Des)connexions" de Ràdio Germen que Cuchara ha gravat amb l'alumnat del CNL L'Heura.
En el primer programa, es parla de l'experiència de la migració i de la relació amb el menjar de les persones migrades de diferents orígens que resideixen a Santa Coloma de Gramenet. Mentre les alumnes cuinen, comparteixen sensacions sobre els sabors, els ingredients, els records i noves formes de relacionar-se amb el menjar. És un capítol per connectar-nos als territoris, a les persones i a les tradicions.
En el segon capítol, diferents alumnes surten al carrer per compartir l'experiència d'anar a comprar aliments. Juntes observen com s'articula el territori amb l'experiència de la migració, la globalització alimentària i la industrialització. Mentre visiten una botiga de productes xinesos se sorprenen dels productes, experimenten confusions lingüístiques i aprenen sobre les relacions interculturals que es donen entre els aliments i les persones al barri de Fondo.
En el tercer capítol, les alumnes segueixen la ruta del capítol anterior pel barri per pensar en les relacions entre migració i alimentació. En aquesta ocasió, es fixen en els territoris de producció i distribució dels aliments al·lòctons i el concepte d'alimentació culturalment adequada amb l'antropòloga Marta Ruiz. Mentrestant, visiten el mercat municipal, canten i parlen sobre la sostenibilitat.
En la darrera retransmissió reflexionen sobre el sucre des del pla polític i moral, i s'aborden temes com el colonialisme, la industrialització o la normativització dels cossos. Es tracta d'una oportunitat per parlar del sucre amb persones de diferents orígens i descobrir com són les diferents percepcions, idees i usos del sucre als diferents països d'on venen les persones que conformen les nostres aules.