Cloenda de la campanya del CNL de Lleida “Al Clot, en català!"
Ús professional, Ús professional
La campanya ha desplegat els serveis lingüístics del CNL de Lleida pel barri del Clot durant tot el 2023
Aquest dissabte 2 de desembre la plaça del Clot de les Granotes ha acollit la cloenda de la campanya "Al Clot, en català!", desplegada pel Centre de Normalització Lingüística de Lleida, amb el suport de l'ajuntament de la ciutat durant el 2023. En els preàmbuls de la celebració, les autoritats han exercit d'amfitrions saludant els assistents, emetent reflexions i felicitant els agents que l'han feta possible. Així, la regidora del Clot, Carme Valls, la presidenta de l'Associació de Veïns, Montserrat Salvatella, i la directora del CNL de Lleida, Balbina Escolà, han coincidit a considerar-la un èxit.
A continuació, el grup de teatre Mechta s'ha encarregat de l'acte central de la cloenda interpretant una sèrie de situacions que volien reproduir còmicament les actituds lingüístiques dels catalans en contextos multilingües. Les falses suposicions, els prejudicis i fins i tot la discriminació positiva; els costums, una certa educació i qui sap si certs atavismes indueixen tot sovint el catalanoparlant a canviar-se al castellà, la qual cosa pot anar en detriment d'un interlocutor que no ho ha demanat i que potser no ho desitja.
Un cop els intèrprets s'han retirat de l'escenari, ha sigut el torn dels testimonis del barri que han explicat com han adoptat el català com a llengua d'ús habitual. Hem pogut escoltar els de l'argentina Claudia Kiessling i de l'equatorià Miquel Àngel Escobar. A continuació, s'ha lliurat el premi de la gimcana del Voluntariat per la Llengua, celebrada el passat 23 de novembre, al guanyador. I finalment, el públic i els participants s'han trobat entre les paradetes de les diverses entitats del barri i al voltant d'un florit assortiments de jocs de taula en català.
La campanya "Al Clot, en català!" s'emmarca dins la matriu "El català als barris" del CNL de Lleida, i pretén difondre-hi els serveis que ofereix a la ciutadania en tant que organisme públic amb l'objectiu que se'n beneficiï, ja sigui en l'àmbit comercial i professional, ja sigui en el formatiu o personal. Així mateix, vol col·laborar des del seu vessant cultural i lingüístic en les iniciatives veïnals per sumar-s'hi com a agent cohesiu. S'inicià el curs passat al barri Noguerola, en aquest ha continuat al del Clot i el 2024 aterrarà en un altre.
Aquests serveis consten, per començar, dels Comerços Aprenents i possibilita al comerç local una formació essencial en llengua catalana per a les persones que fan atenció al públic i no poden atendre en català a qui ho sol·liciti. Al barri del Clot n'hi ha hagut 9 de diferents. Així mateix, s'ofereix sessions de sensibilització lingüística, les quals permeten assistir a una formació ràpida sobre actituds lingüístiques i dona estratègies per fer de la llengua un actiu comercial i social. Durant el 2023 se n'ha efectuat una per als comerciants i una altra per a la ciutadania, ambdues a l'Ateneu Popular de Ponent. A més, també s'hi ha acollit l'Associació Reintegra i l'Escola del Treball.
Quant al Voluntariat per la llengua (VxL), el programa estableix parelles lingüístiques per obrir un espai a la pràctica de la llengua catalana a qui ho vulgui o ho necessiti i acredita establiments i entitats com a punts específics del programa. A banda de formar-hi parelles, al llarg de la campanya s'hi han adherit fins a 20 establiments i 2 entitats del Clot. També s'hi ha ofert programa Tot Joc, amb sessions de jocs en català coordinades per un tècnic en normalització lingüística. Per acabar, s'ha informat el gruix dels comerços, entitats i establiments del Servei d'Assessorament Lingüístic, el qual posa a disposició del teixit comercial i empresarial un servei gratuït de correcció i revisió lingüística.
Tot plegat ha fet que la campanya "Al Clot, en català" hagi resultat, segons la coordinadora de Dinamització del CNL de Lleida, Llibertat Blanes "un èxit a l'hora de conscienciar la població del valor de l'ús de la llengua i de posar al seu abast les eines per fer-ho de la millor manera possible". Al seu torn, Balbina Escolà ha volgut agrair a totes les entitats del Clot i al Grup dinamitzador del Clot "un suport sense el qual l'activitat no hauria sigut possible".