Balanç del VxL Lleida durant el 2024

Voluntariat per la llengua

El VxL de Lleida forma 179 parelles lingüístiques i s'implanta entre els professionals del Departament de Salut

El CNL de Lleida gestiona el Voluntariat per la llengua (VxL) a la demarcació des dels seus inicis, l'any 2003, quan la Secretaria de Política Lingüística va crear i impulsar el programa. El VxL, mitjançant la creació de parelles lingüístiques, té l'objectiu de millorar el català dels aprenents a través de la conversa i de conscienciar els voluntaris del fet mantenir-se en català i no canviar de llengua innecessàriament.  

En el que portem d'any, a la demarcació de Lleida s'han format 179 parelles, 23 de les quals en la modalitat virtual. D'aquest total, 108 estan adscrites a la ciutat de Lleida i, la resta, a les diferents comarques de la província, com la Noguera, l'Urgell i el Segrià, on s'hi ha constituït un total de 46 parelles. 

Parelles lingüístiques en diferents àmbits, entre els quals destaca el de la salut 

El programa s'estén a diferents àmbits on s'ha de reforçar especialment l'ús del català i, també, a sectors on l'objectiu de millorar la pràctica de la llengua oral va lligat, a més, a altres valors com la integració social de les persones.  

Així doncs, s'han format parelles de l'àmbit de la diversitat funcional, amb usuaris de l'associació Down Lleida; o bé vinculats a biblioteques, com la Tirant lo Blanc de Belianes; o a centres de formació d'adults, com el de Segrià i el de Victorina Vila, on s'hi ha dut a terme 3 grups de tertúlies conduïdes per voluntaris lingüístics. 

Enguany, però, destaca la tasca duta a terme per desplegar el VxL en l'àmbit de la salut, tot i que va ser a mitjans de l'any passat quan el Departament de Salut i el Consorci per a la Normalització Lingüística acorden impulsar l'ús de català en aquest sector i implantar-hi el programa. 

En aquest primer semestre de l'any s'han constituït 10 parelles en què tant els aprenents com els voluntaris són professionals de centres sanitaris. S'han rebut sol·licituds de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, el CAP Onze de Setembre, el CAP Balàfia-Pardinyes-Secà de Sant Pere, el CUAP Lleida, l'ABS de Guissona/La Segarra, el CAP de Guissona, el CAP de les Borges Blanques, l'ABS del Pla d'Urgell, el CAP de Sort, l'ABS d'Almacelles i el centre Sant Joan de Déu d'Almacelles. 

En la modalitat presencial, es formen parelles entre un voluntari i un aprenent del mateix centre, per tal de facilitar les trobades, que sovint són a les estones de descans o dels àpats. En la modalitat virtual, les parelles es constitueixen entre sanitaris de diferents centres mèdics i les converses són per videotrucada. 

Una xarxa col·laboradora que ofereix espais d'ús del català 

Les parelles lingüístiques tenen el compromís inicial de dur a terme 10 converses en català (una hora a la setmana durant 10 setmanes) i tenen el suport i el seguiment del dinamitzador, que també els proposa activitats complementàries que constitueixen espais d'ús del català, com sortides al cinema, visites al teatre o a museus, inscripcions a clubs de lectura i a grups de conversa, entre d'altres.  

Totes aquestes propostes es fan en col·laboració amb la xarxa d'ens, entitats, empreses i establiments que col·laboren amb el programa. Enguany, s'ha renovat l'adhesió al programa per part de la Biblioteca Pública de Lleida, els Castellers de Lleida i el Consorci Patrimoni Mundial de la Vall de Boí, per posar-ne alguns exemples. A més, s'han incorporat a la llista de col·laboradors ens com l'escola Minerva de Lleida i entitats com la Fundació Verge Blanca, la Colla Bastonera del Pla de l'Aigua i, a comarques, el Centre de Formació d'Adults de Mollerussa, el Casal Cívic i Comunitari de Balaguer i el Centre cívic de Tàrrega, entre d'altres.  

Trobareu més informació al web del VxL: http://www.vxl.cat, a la bústia del VxL de Lleida: vxl.lleida@cpnl.cat i al telèfon del CNL de Lleida: 973 28 26 07. 

Enllaços relacionats

Vols compartir aquesta notícia?