Neules, torrons... I panettones

Ets i Uts. Píndoles de llengua

Lèxic

Panettone: pastís i paraula s’introdueixen al Nadal català

360//Arriba Nadal i arriben aquelles tradicions que repetim any rere any: que si un arbre ben guarnit, que si un pessebre amb un caganer, que si una ponsètia al rebedor... I el menjar. Parlem del menjar!

Hi ha el brou o caldo reconfortant i espès, el pollastre amb prunes, els canelons de Sant Esteve i, sobretot, els torrons, que tanquen gairebé tots els àpats d'aquestes festes. Tenim els torrons fluixos: el de Xixona, el de crema, el de massapà; o els torrons forts: el d'Alacant o el d'Agramunt. Aquests serien els més clàssics, però si mirem bé l'oferta de les pastisseries, hi trobem torró de coco, de crocant, de xocolata, de trufa, de praliné, etc. I a part dels torrons, i de les neules, també molt nostrades, hem incorporat un dolç italià, originari de la Llombardia, concretament de la ciutat de Milà, que cada dia té més adeptes: el panettone. És com un pa de pessic flonjo, amb forma de magdalena grossa, de cúpula, que porta dins panses i trossets de fruita confitada, tot i que ara també els podem trobar de xocolata, de taronja o de cafè.

Altres incorporacions de la gastronomia italiana són la pizza, el risotto, la pannacotta, els pappardelle, etc., que han triomfat a tot arreu i que s'han adaptat a la nostra dieta com la mateixa paraula, que s'adopta amb la mateixa ortografia que la italiana. Per què? Doncs perquè han esdevingut formes internacionals i el criteri que segueix el TERMCAT (el Centre de Terminologia de la Generalitat de Catalunya: www.termcat.cat en el cas dels manlleus gastronòmics de l'italià és mantenir l'acostament a l'italià, ja que malgrat que en la majoria de casos l'adaptació seria fàcil de fer i s'allunyaria poc de la denominació italiana de partida (per exemple risoto, per a risotto; papardel·le per a pappardelle, o panetone, per a panettone, es va establir un criteri coherent per a tots els casos i es tendeix a mantenir aquest acostament a l'italià, tal com fan les altres llengües del nostre entorn. Altres casos són: mozzarella, bresaola o saltimbocca.

Extret i adaptat de https://alimentacio.termcat.cat/ca/actualitat/apunts/panettone El panettone ' Alimentació. Gastronomia. TERMCAT.

CNL d'Osona

Vols compartir aquesta publicació?