Tornem a xalar
Aprendre català i xalar: això és el que pretén el Xalem 2023, que compta amb onze activitats pensades per als alumnes del Priorat i del Baix Camp de tots els nivells, en què també s'impliquen els voluntaris per la Llengua. També hi ha propostes familiars, a les quals es podrà assistir amb infants. En total, hi haurà fins a 430 places.
En aquesta segona edició s’han programat set tallers molt variats. El primer que es durà terme serà un taller de teatre a càrrec de Les Artistes Locals a la Sala Santa Llúcia, del 17 d'octubre al 5 de desembre. Una altra proposta relacionada amb el teatre tindrà lloc al Centre Cultural de Cambrils, el 23 de novembre, amb el taller d'improvisació Però què dius!, a càrrec de Montse Aloy.
La sensibilització lingüística serà un altre dels plats forts del Xalem 2023, amb els tallers Suma, el 30 d'octubre a Cambrils, i Assertius amb el català, el mateix dia a Reus, a càrrec de Llenguaferits.
També, amb la voluntat de fer reflexionar i promoure l'ús de la llengua en tots els àmbits, els divendres 10, 17 i 24 de novembre, es durà a terme el taller Fem un mural, amb l'artista Alba Domingo.
Completen la programació de tallers dues cites a càrrec de l'Associació de Jugadors i Jugadores de Rol de Reus, que oferiran dues sessions de jocs en català -en el marc del programa Totjoc- el 18 de novembre a Cambrils i el 25 de novembre a Reus.
A més dels tallers, el Xalem 2023 també arriba amb activitats culturals i sortides a indrets emblemàtics del territori. Les d'aquesta edició són una activitat tutoritzada pel Museu d'Història de Cambrils, al qual agraïm la col·laboració, el 18 d'octubre, sota el títol Un món millor, i una cita per a grans i petits amb l'espectacle Això no és màgia, o sí!!!, a càrrec de Struc, el 21 d'octubre a Reus.
Tanquen la programació dues sortides destacades: el 4 de novembre, alumnat i participants en el Voluntariat per la llengua visitaran el Castell Monestir d'Escornalbou i faran una caminada pels voltants, i el 17 de novembre tindran ocasió de conèixer el modernisme en el marc del centenari de Domènech i Montaner amb una visita a la Casa Navàs.
Fomentar l'ús de la llengua, una prioritat
Les activitats del Xalem 2023, que podeu consultar en aquest enllaç, s'han ideat per fer créixer els usos interpersonals de català entre la població. Amb aquest mateix objectiu el Consorci per a la Normalització Lingüística impulsa altres programes o activitats com el Voluntariat per la llengua, que forma parelles lingüístiques entre una persona que habitualment parla català i un aprenent de la llengua, o la sensibilització lingüística a l'aula, que aquest trimestre es desenvoluparà al CNL de l'Àrea de Reus de manera experimental i que també té com a objectiu fer augmentar, fora de l'aula, l'ús oral del català de l'alumnat. Per això se'ls dotarà d'estratègies per mantenir el català en interaccions fora del grup i també de recursos per incrementar l'ús diari personal del català d'acord amb el seu nivell de competència en la llengua.
I tot plegat va també de bracet de la campanya de la Queta “Provem-ho en català. Molt per parlar, molt per viure!”, promoguda pel Govern de la Generalitat, de la qual els dies 17, 18 i 19 d'octubre hi ha hagut una acció ben visible a la ciutat de Reus.