Aprendre català dins i fora de l’aula, una suma que multiplica
La durada dels cursos de català és limitada, un trimestre passa molt ràpid, i encara que a classe se simulin situacions reals, practicar la llengua fora de l'aula és imprescindible perquè els aprenents acabin incorporant el català entre les seves llengües.
D'una banda és clar que l'ús diari en tot tipus de situacions permet consolidar els coneixements adquirits a les classes. Però també és cert que amb aquest aprenentatge fora de l'aula que el Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus (CNL) estimula es pretén animar les persones nouvingudes a posar en pràctica el que saben, ni que sigui poc, i sensibilitzar els catalanoparlants que, per ajudar les persones que estan aprenent català, l'únic que han de fer és parlar-hi en aquesta llengua.
Amb aquest objectiu, de fa temps es faciliten les pràctiques lingüístiques en establiments comercials adherits al Voluntariat per la llengua, es fan visites didàctiques a biblioteques i mercats, i amb el programa Xalem s'organitzen activitats molt diverses per afavorir la conversa en català fora de l'aula.
Convençuts de la necessitat de portar al carrer el català que s'aprèn a l'aula des de nivells ben baixos, ara hi afegim un nou element: el CNL pilota als cursos unes activitats de sensibilització lingüística per engrescar l'alumnat a posar en pràctica al poble o a la ciutat tot allò que aprèn a classe.
En el marc d'aquestes activitats, a més de reflexionar i conèixer testimonis d'èxit, els participants assumeixen petits reptes lingüístics. Durant el 2024 es continuen experimentant aquestes activitats que al setembre ja s'implantaran a tots els cursos de nivell bàsic i elemental.
En definitiva, es tracta que els alumnes parlin tant com puguin a l'aula però sobretot a fora, i així multipliquin el que aprenen al curs.