El Voluntariat per la llengua arriba a 150.000 parelles lingüístiques amb l’impuls de la campanya “Quan parles fas màgia”
Superat el llindar de 150.000, malgrat que la pandèmia limita les trobades presencials
El programa Voluntariat per la llengua (VxL) ha format 150.314 parelles des que es va iniciar el 2003 i assoleix així el repte que s'havia marcat en iniciar l'any d'arribar a aquesta xifra rodona. En concret, aquest 2020, fins al dia 23 de novembre, s'han comptabilitzat 6.279 parelles. L'increment de nous inscrits, tant de voluntaris com d'aprenents, ha coincidit amb la nova campanya de comunicació "Quan Parles Fas Màgia", que Política Lingüística va llançar la darrera setmana de setembre i primera d'octubre. En relació amb aquest mateix període de l'any passat, s'ha triplicat el nombre de nous voluntaris que volen formar una parella lingüística, de 60 (2019) a 204 (enguany), i s'ha mantingut el nombre de persones inscrites com a aprenents. Les dues setmanes en què es va desplegar la campanya promocional es va duplicar el nombre total de persones inscrites (comptant-hi tant voluntaris com aprenents): de les 145 persones el 2019, a les 290 de 2020.
Tot i les restriccions de mobilitat i contacte social provocades per la pandèmia, les parelles del VxL han mantingut el compromís de conversar en català amb mitjans telemàtics. Per això, les trobades de les parelles lingüístiques del VxL s'han traslladat a la modalitat virtual per continuar les sessions amb seguretat. Des de l'1 d'abril fins ara s'han format més de 2.500 parelles virtuals. Si comptem les parelles virtuals que s'han format des del gener, ja en són gairebé 2.700.
El Voluntariat per la Llengua és un programa de la Direcció General de Política Lingüística, amb una trajectòria de 17 anys, que aplica territorialment el Consorci per a la Normalització Lingüística. El VxL facilita la conversa en català a persones amb coneixements bàsics de la llengua que necessiten practicar-la per adquirir fluïdesa (aprenents) amb persones que la parlen (voluntaris).
L'exposició "Quan parles fas màgia" itinerarà a més de 50 localitats
La campanya de promoció "Quan parles fas màgia" vol incidir en la transformació personal que suposa per a aprenents i voluntaris practicar el català junts. Inclou tres vídeos promocionals, protagonitzats per participants reals en el programa, una imatge gràfica renovada i una exposició que van presentar la consellera Cultura, Àngels Ponsa, i la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, el passat 2 d'octubre.
L'exposició està disponible en dos formats: un de 6 plafons, que combinen la fusta amb vinils i miralls, i un altre, de transport fàcil, integrat per 7 lones impreses per una sola cara. Les dues versions estan pensades per fer itineràncies arreu de Catalunya i es poden sol·licitar a través d'aquest formulari.
Ja s'han programat 50 itineràncies de l'exposició en format lones a Rubí, Terrassa, Santa Coloma de Gramenet, l'Hospitalet de l'Infant, Castellar del Vallès, Tarragona, Cunit, Cambrils, l'Arboç, Vic, el Vendrell, l'Espluga de Francolí, Manlleu, Vila-seca, Palau-solità i Plegamans, Esparreguera, Torelló, Calafell, Centelles, Montornès del Vallès, Sant Just Desvern, Igualada, Montcada i Reixac, Sant Feliu de Llobregat, Barcelona, Badalona, Manresa, Sant Adrià de Besòs, Llinars del Vallès, Berga, Granollers, Lleida, Mollet, Tremp, Vilanova i la Geltrú, Solsona, Sitges, La Seu d'Urgell, Sant Pere de Ribes, Roquetes, Balaguer, Vilafranca del Penedès, Mollerussa, Sant Sadurní d'Anoia i Tàrrega.
Pel que fa a la versió de l'exposició feta amb fusta i miralls, s'exposarà a Valls, a l'Institut d'Estudis Vallencs (del 15 de desembre de 2020 al 7 de gener de 2021); a Girona, a l'edifici de la Generalitat (del 15 de març al 29 d'abril del 2021); a l'Hospitalet de Llobregat, a la Biblioteca Central Tecla Sala (de l'1 al 30 de juny); al Prat de Llobregat, al Centre Cívic Ribera Baixa (de l'11 d'octubre al 8 de novembre de 2021), i a Vilafranca del Penedès, a la Capella de Sant Joan (del 7 al 21 de novembre de 2022). Consulteu les itineràncies a l'agenda del vxl.cat.
Sempre amb la metàfora de la màgia de parlar en català, que articula tota la campanya, l'exposició destaca la capacitat del VxL per fer créixer el català a través de la conversa i transformar la vida de les persones que hi participen. Resumeix les diferents facetes del programa per convidar a participar-hi: en què consisteix i què cal per formar-ne part, tant en la modalitat presencial com la virtual; el seu potencial cohesionador des de la vessant social; la xarxa de professionals i recursos que mobilitza i la col·laboració d'establiments i entitats; així com les xifres que expliquen l'èxit d'aquest programa que va néixer fa 17 anys.