Quaranta-cinc parelles lingüístiques del Voluntariat per la llengua ja estan en marxa a Reus
Voluntaris i aprenents es van conèixer en una sessió de presentació del programa que va tenir lloc a l'Orfeó Reusenc
El Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l'Àrea de Reus Miquel Ventura ha posat en marxa una nova edició del Voluntariat per la llengua (VxL) i dimarts 7 de febrer a la tarda va organitzar una sessió de presentació del programa a l'Orfeó Reusenc.
En aquesta edició s'han constituït vint-i-cinc noves parelles lingüístiques presencials, que se sumen a les vint que el programa va posar en contacte el trimestre passat i que han decidit continuar la seva participació en l'activitat fent 10 hores més de conversa.
Va obrir l'acte Daniel Recasens, president del Consell del CNL i regidor de Cultura i Política Lingüística de l'Ajuntament de Reus, que va donar la benvinguda als participants, va agrair la dedicació de les persones voluntàries i aprenentes per estendre l'ús del català i va subratllar el treball en xarxa del Voluntariat per la llengua, que permet que les trobades amb la parella es puguin combinar amb altres activitats culturals i de coneixement de l'entorn gràcies a la col·laboració de diverses entitats, com ara l'Orfeó Reusenc, que va acollir la presentació del programa.
Les dinamitzadores del VxL a l'Àrea de Reus, Rut Ortiz i Cristina Arias, van ser les encarregades de donar als assistents el material complementari i les instruccions sobre el funcionament de l'activitat, que van poder posar en pràctica durant el mateix acte amb un tast de parelles lingüístiques.
Júlia Fortuny, secretària de l'entitat que acollia l'acte, va explicar al públic l'oferta d'activitats que s'hi poden fer i Anna Saperas, directora del CNL, va explicar les activitats complementàries que s'han organitzat per a aquest trimestre, entre les quals destaca la represa del Fem un beure, el grup de conversa en català que es farà cada dimecres a la tarda al bar del mateix Orfeó; una xerrada sobre el Teatre Bartrina, i una caminada a Maspujols organitzada amb el GATA, el grup excursionista que recentment s'ha adherit al programa com a entitat col·laboradora.
La finalitat del Voluntariat per al llengua és oferir als alumnes dels cursos de català o a altres persones que tinguin coneixements bàsics la possibilitat de practicar la llengua d'una manera natural i tranquil·la amb l'ajuda d'un voluntari lingüístic. Les trobades, que poden ser presencials (la parella decideix el lloc i l'activitat que farà aquell dia) o virtuals (a través de la plataforma de videotrucada que acordin), es fan una hora a la setmana durant deu setmanes.
Voluntariat per la llengua és un programa de la Secretaria de Política Lingüística gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística. Els interessats a participar-hi poden inscriure's directament al web www.vxl.cat o en poden demanar més informació al Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus (c. de l'Àliga de Reus, 1), a vxl.reus(ELIMINAR)@cpnl.cat o al 634 740 079.