El Servei de Català del Baix Camp vol posar en marxa el projecte "Comerços aprenents" a l'Hospitalet de l'Infant

Ús professional

Aquesta actuació consisteix a impartir al mateix lloc de treball 5 sessions de català personalitzades per a cambrers o dependents que en tenen poc coneixement

Amb el convenciment que atendre el client en la seva llengua és un indicador de qualitat, el Servei Comarcal de Català del Baix Camp vol posar en marxa a l'Hospitalet de l'Infant el projecte "Comerços aprenents" entre maig i juny.

El projecte consisteix en 5 sessions presencials als llocs de treball de les persones que atenen en restaurants o botigues i que responen a un perfil similar: tenen pocs coneixements de la llengua catalana i poques opcions per fer un curs, a causa del seu horari laboral.

En aquestes sessions de 30 minuts es treballen les competències lingüístiques de cada treballador. Partint del seu coneixement de català, els continguts s'adapten a les necessitats comunicatives reals dels aprenents. A més, s'intenta sensibilitzar el cambrer o dependent que almenys saludi en català la clientela i se l'informa dels cursos generals que s'ofereixen durant tot l'any gràcies al conveni amb l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant.

Si algun restaurant o botiga hi té interès o algun consumidor vol proposar algun comerç aprenent, es poden adreçar a baixcamp(ELIMINAR)@cpnl.cat.

Per la seva banda, el Servei Comarcal de Català ha visitat 12 restaurants de la localitat per explicar-los el projecte i animar-los a participar-hi. Aquestes visites han fet evident que és necessari donar eines a les persones que atenen el públic per poder fer-ho en català. Per exemple, en el 67 % dels establiments observats la llengua d'inici en l'atenció oral era el castellà i, malgrat que atenguessin algú que parlava en català, es mantenien parlant en castellà.

En aquestes visites informatives, també s'ha observat la retolació dels establiments, en la qual hi ha diferències significatives. En la retolació principal un 83 % dels establiments compleix la legislació en matèria de llengua, segons la qual el rètol ha d'estar en català, sens perjudici que puguin utilitzar-se altres llengües. En canvi, en la retolació informativa exterior i interior, els percentatges d'ús del català es redueixen dràsticament i la presència del castellà és d'un 84 % i d'un 100 % respectivament.


Per revertir aquesta situació, el Servei Comarcal de Català del Baix Camp ofereix un servei de revisió de textos, gratuït per a empreses de 10 o menys treballadors, que pretén garantir que els restaurants i les botigues tinguin en català i en un català de qualitat els rètols, les cartes, els menús i qualsevol altre element informatiu. 
 

Vols compartir aquesta notícia?