El programa Xalem 2024 del CNL de Reus comença amb Cuines del món i una caminada a Vila-seca
Activitats complementàries, Activitats complementàries
L'objectiu del Xalem és facilitar als aprenents entorns de pràctica per impulsar l'ús de la llengua més enllà de les aules
El programa Xalem 2024 del Centre per la Normalització Lingüística (CNL) de l'Àrea de Reus ha començat aquest mes de febrer motivat per les bones valoracions de les dues edicions anteriors.
Enguany, les activitats no es concentraran de manera intensiva l'últim trimestre de l'any sinó que es repartiran al llarg de tots els mesos per facilitar-ne la difusió i participació de l'alumnat de tots els trimestres.
Les activitats que han estrenat l'any han estat els tallers Cuines del món, al SLC de Cambrils, amb 25 assistents, i al CNL de Reus, amb 12 assistents. Aquest diumenge 3 de març també s'ha fet la caminada a Vila-seca i visita al castell en col·laboració amb el GATA, grup d'amics de Toni Achon - Ecologistes de Tarragona, entitat col·laboradora del Voluntariat per la llengua, amb 43 assistents.
El Xalem ja té previst per a aquesta primavera l'activitat "El secret del molí", per descobrir uns enigmes que amaga el Museu d'Història de Cambrils; un taller de ràdio a càrrec de LANOVA Ràdio de Reus, que es farà en sis sessions entre el 3 de maig i el 7 de juny, i la ruta Bruixes a Reus! amb Ans Educació, el 30 de maig. De cara als mesos d'estiu i tardor ja s'estan preparant més activitats per facilitar a l'alumnat la pràctica i l'ús de la llengua fora de l'aula de manera atractiva, amb una oferta diversificada i que afavoreixi el coneixement de l'entorn.
La segona edició del Xalem, la tardor de l'any passat, va tenir una bona acollida entre l'alumnat, amb 200 participants. Pel que fa als objectius del programa, les dades recollides després de les activitats mostren que un 87 % declara que van parlar molt o bastant en català. A més, un 94 % asseguraven que després del Xalem! s'animarien a parlar més en català. En aquesta nova edició les activitats programades s'espaien més durant l'any natural per tal de facilitar-ne la difusió i l'accés a més alumnes i voluntaris.
Fomentar l'ús de la llengua, una prioritat
Com s'ha dit, les activitats del Xalem s'han ideat per fer créixer els usos interpersonals de català entre la població. Amb aquest mateix objectiu el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) impulsa altres programes o activitats com el Voluntariat per la llengua, que forma parelles lingüístiques entre una persona que habitualment parla català i un aprenent de la llengua, o la sensibilització lingüística a l'aula, que aquest trimestre continuarà desenvolupant-se al CNL de l'Àrea de Reus i que també té com a objectiu fer augmentar, fora de l'aula, l'ús oral del català de l'alumnat del CPNL. Per això se'ls dotarà d'estratègies per mantenir el català en interaccions fora del grup i també d'estratègies per incrementar l'ús diari personal del català d'acord amb el seu nivell de competència en la llengua.