50 parelles lingüístiques formades en col·laboració amb el Cercle Català de Madrid
Fa poc més d'un any que l'entitat va adherir-se al programa Voluntariat per la llengua
D'ençà que el Cercle Català de Madrid va adherir-se al programa Voluntariat per la llengua (VxL), a finals de 2022, s'han format 50 parelles lingüístiques amb membres del Cercle, amics de l'entitat i residents a la Comunitat Autònoma de Madrid.
La col·laboració va sorgir arran de diversos factors, com ara el fort desenvolupament de la modalitat virtual del VxL durant els anys de pandèmia, la cerca de voluntaris residents fora del domini lingüístic per atendre l'augment d'aprenents en la modalitat virtual i el fet que el Cercle Català de Madrid animés, a través del butlletí electrònic de l'entitat, associats i amics a participar en el programa.
Precisament una membre de la Colla Castellera de Madrid, una de les seccions del Cercle, que hi havia participat com a aprenenta virtual, amb un voluntari del Centre de Normalització Lingüística Roses va proposar que l'entitat formés parelles lingüístiques entre els associats. Un cop l'entitat va adherir-se al programa, es va buscar la manera perquè un dels dinamitzadors del programa, concretament el del CNL Roses, rebés les inscripcions dels membres de l'entitat interessats a participar en les parelles lingüístiques, les formés i en fes seguiment.
Al cap d'un any d'haver començat la col·laboració, hi ha hagut 86 participants inscrits en el VxL a través de l'entitat; vora 60 com a aprenents i vora 30 com a voluntaris. La majoria dels voluntaris han participat en més d'una parella lingüística i també s'han format diversos grups de tres i un grup de quatre participants.
Pel que fa als aprenents, alguns són alumnes de cursos de català a l'Espai de Llengües del Centre Cultural-Llibreria Blanquerna de la delegació de la Generalitat a Madrid, o bé a l'Escola Oficial d'Idiomes Jesús Maestro, mentre que altres partien d'un nivell més fluix del que és habitual entre els aprenents de VxL.
Carles i Rizkallah, una de les parelles lingüístiques formades en col·laboració amb el Cercle Català de Madrid
El fet que l'entitat posés a disposició de les parelles lingüístiques espais de trobada ha facilitat que els participants s'hagin trobat més sovint de manera presencial que per videotrucada i també que coneguin les activitats culturals que s'organitzen al Cercle Català de Madrid, a les quals poden participar amb les mateixes condicions que els associats.
El Cercle Català de Madrid, fundat l'any 1952 per un grup de catalans amb l'objectiu de donar a conèixer Catalunya a Madrid i apropar Madrid a Catalunya, ha rebut recentment el Premi Casal Català de l'Any 2023 promogut pel diari Exterior.cat, així com la Colla Castellera de Madrid, el Premi Josep Maria Batista i Roca Memorial Enric Garriga Trullols 2023, atorgat per l'Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana (IPECC).