Totjoc
L'objectiu del programa Totjoc (fins al 2022 anomenat “I tu, jugues en català?") és donar a conèixer l'oferta comercial de més de 1.100 jocs i joguines en aquesta llengua per tal de fomentar el català com a llengua de joc i de relació.
Aquestes botigues de l’àmbit territorial del CNL de Tarragona estan adherides a la campanya i hi podreu trobar jocs en català:
A més, hi ha aquests organismes i empreses del Camp de Tarragona i el Penedès que fabriquen jocs en català:
-
On puc comprar jocs en català?
Establiments adherits a Altafulla, l'Arboç, Calafell, Constantí, l’Espluga de Francolí, Montblanc, Salou, Santa Coloma de Queralt, Tarragona, Torredembarra, Valls, el Vendrell i Vila-seca
-
Quins jocs en català hi ha?
Més de 1.000 jocs i joguines al cercador de jocs
-
Ho vull tot a la butxaca
Atrapajocs, l’aplicació per a mòbils més completa de jocs en català
-
Puc escriure la carta als reis?
Descarrega’t el nostre model de carta
-
On hi ha festa?
Calendari d’activitats relacionades amb la campanya
-
Nadal en català
Recursos per passar un Nadal en català
El joc és molt important en el desenvolupament de la persona. Permet que capacitats com ara la creativitat, la memòria o l'atenció progressin. A través del joc aprenem a prendre decisions, relacionem experiències prèvies amb d'altres de noves i compartim temps amb familiars i amics.
En aquest àmbit de relació tan important, el català encara ha de recórrer un llarg camí. El programa I tu, jugues en català? vol contribuir a potenciar l'ús de la llengua catalana en el sector del joc i de la joguina.
L'objectiu
Des del 2013, el Consorci per a la Normalització Lingüística dona a conèixer l'oferta de jocs i joguines en català i en fomenta l'ús i el consum a través del programa I tu, jugues en català?.
Més de 500 botigues de tot Catalunya donen suport al programa.
A més de les botigues, el CPNL ha tancat acords amb fabricants de jocs per promoure l'ús del català en aquest àmbit.
El programa en xifres
El nombre d'accions i activitats relacionades amb el programa no ha parat de créixer des del 2013 gràcies a la col·laboració i implicació d'agents socials, d'entitats i de les administracions.
Moltes de les accions que s'han dut a terme han tingut com a finalitat sensibilitzar pares i mares, ludoteques i esplais sobre la importància de promoure l'ús del català en els moments de lleure.
• 17 fabricants adherits
• 511 establiments adherits
• 206.500 cartes de reis repartides
• 1 catàleg que recull prop de 780 jocs en català
• Més de 30 activitats organitzades
• Participació en fires, parcs de Nadal i festivals
Aprèn i juga en català
"No deixem de jugar perquè ens fem grans, sinó que ens fem grans perquè deixem de jugar" (Bernard Shaw)
El joc ens acosta als altres
Jugar permet passar estones amb la família o els amics. Això sol ja és important, però a més és una estona que acostuma a ser distesa i divertida. Jugar afavoreix la socialització, fomenta el diàleg i ens ajuda en les relacions personals.
El joc com a font de relaxació i estímul
El joc ens ajuda a desconnectar i a reduir l'estrès, i ens permet abstreure'ns de les exigències de la vida quotidiana. Fa que ens sentim més lliures, més desinhibits. Fomenta la creativitat i activa la imaginació.
Amb el joc aprenem a enfrontar-nos a la realitat d'una manera diferent
Molts jocs ens demanen que despleguem estratègies. Per tant, ens esforcem per adaptar-nos a noves situacions, a trobar solucions imaginatives, a ampliar els nostres horitzons mentals i a modificar la nostra conducta. A vegades guanyarem i a vegades perdrem, però sempre ens beneficiarem de les victòries i les derrotes: aprendrem dels errors comesos i ens replantejarem la nostra actuació en futures partides. El joc ens ajuda a acceptar les frustracions i a conèixer les qualitats i els defectes propis.
El joc com a aprenentatge de vida
Juguem per intentar guanyar i per això dirigim la nostra ment de forma permanent cap a la victòria, cosa que vol dir tenir una actitud oberta i positiva. Amb el joc també s'aprèn a gestionar l'èxit amb modèstia. I a acceptar la derrota amb esportivitat. D'altra banda, ens prepara per interactuar i treballar en equip, a crear un ambient on sigui imprescindible la cooperació, la gestió i l'administració eficient dels recursos.
La importància de jugar en català
És una manera de contribuir a fomentar l'ús de la llengua catalana
Mirem la televisió en català, escoltem la ràdio en català, llegim llibres en català. És normal, doncs, que també vulguem jugar en català. L'oferta de jocs en aquesta llengua encara és reduïda malgrat que hi ha un mercat i una demanda creixent. De la mateixa manera que empreses d'altres àmbits han incorporat el català en els seus productes, també és important que les empreses de la indústria del joc cada cop siguin més sensibles a la qüestió lingüística i donin resposta a aquesta necessitat.
És una manera de millorar la competència lingüística
A través del joc aprenem llengües de manera informal, i també consolidem els coneixements dels idiomes que ja sabem. I és que sense adonar-nos-en, emprem totes les habilitats lingüístiques perquè el joc exigeix: parlar, llegir (les instruccions, per exemple), comprendre (les explicacions que doni un altre jugador) i fins i tot escriure (si la mecànica del joc ho demana).
És una manera de practicar la variant més col·loquial de la llengua
Per als nous parlants de català, el joc és una manera d'entrar en contacte amb el registre més informal de la llengua. El joc és un espai propici perquè coneguin un llenguatge espontani i popular, allunyat de la variant més acadèmica.