Dictats solidaris
A Rubí, el Dictat Solidari d'enguany ha estat matiner
Aquest any no hem volgut esperar que fos abril per fer el Dictat Solidari; l'hem fet el 18 de febrer i ens ha ocupat matí i tarda. Ja fa set anys que fem el Dictat i sembla que és una activitat que va quallant. Pel que fa a nosaltres, el CNL, la intenció és anar-ne polint els detalls i continuar cultivant la relació amb el Pla educatiu d'entorn i les entitats solidàries de la ciutat.
A Rubí, el Dictat Solidari d'enguany ha estat matiner
Aquesta edició del Dictat ha volgut retre homenatge a la Colla de Sabadell, ja que se celebren els cent anys de la seva fundació. Ens feia il·lusió recordar l'esperit burleta, agitador i bromista dels components de la Colla, però també alguns aspectes de gestió de la cultura i de la literatura que són interessants.
Al matí els nois i noies de les escoles dels cursos de cinquè, sisè i ESO van poder fer el Dictat, a través d'un vídeo que Ràdio Rubí va enregistrar, de dos poemes de l'obra Bestiari de Pere Quart. Aquest any, a part de fer el Dictat, havien de descobrir tres paraules de cada poema que no es dictaven i eren substituïdes en l'enregistrament per un efecte especial. Un cop fet el Dictat es van obrir els telèfons de Ràdio Rubí perquè els alumnes truquessin i proposessin les solucions que els semblaven correctes. Entre tots els participants es van sortejar sis àlbums il·lustrats que es regalaran a les aules dels guanyadors. Les escoles que hi van participar van ser: Pau Casals, Maria Montessori, Vint-i-cinc de Setembre i l'institut La Serreta.
A la tarda, a l'auditori de Rubí Forma, va tenir lloc el Dictat Solidari obert a tothom. Vam triar un fragment humorístic de Francesc Trabal publicat al Diari de Sabadell. Era la crònica de l'incendi a l'infern redactada pel senyor Banyeta. La veu profunda de l'actor Pep Ferrer feu que el senyor Banyeta fos un personatge del tot creïble i corpori. Després d'aquesta magnífica dramatització, Pep Ferrer ens dictà la introducció de la notícia.
Abans del Dictat, Clara Soley, assessora LIC del Pla educatiu d'entorn, va explicar al públic com era aquest esperit bromista de la Colla de Sabadell. Cal dir que la Clara és sabadellenca, membre del Col·lectiu Pere Quart i interessada des de fa anys en tot el que tingui a veure amb la Colla. També ens va recordar la forta aposta cultural de la Colla durant l'exili del 39 i la postguerra. Ens informà que a la Colla hi havia un rubinenc, Lluís Parcerisa, periodista que feia les cròniques esportives, l'humor fi del qual va influir i captivar, sobretot Trabal, però també Joan Oliver i Armand Obiols. La Clara, per cloure la seva intervenció, ens va llegir el conegut poema de Pere Quart "Corrandes d'exili".
Les funcions que les tècniques del CNL de Terrassa i Rubí ens vam atribuir a l'acte de la tarda foren: les presentacions de la Teresa Garcia i de la Roser Tutusaus i les explicacions gramaticals, morfològiques... presentades en suport PowerPoint que va fer l'Angelina Amat.
Les entitats solidàries han calculat que s'han recollit uns 105 quilos de productes, aproximadament. Les entitats que hi ha participat han estat: Càritas, Creu Roja, Fraternadal, Rubí Solidari i ASAV. Algunes han fet la recollida i d'altres s'han centrat més en la difusió de l'acte. A tothom, moltes gràcies.