Tortosa acull l'exposició "Aranès, l'occità de Catalunya"
La seu dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l'Ebre acull des del dia 24 de març l'exposició "Aranès, l'occità de Catalunya". Es tracta d'una mostra de la Secretaria de Política Lingüística, amb el suport del Conselh Generau d'Aran, en què es fa un breu recorregut per la història, les característiques i la vitalitat de l'aranès, variant de l'occità parlada a l'Aran.
L'exposició presenta la història del reconeixement de l'aranès, el marc legal de protecció i l'espai humà i geogràfic en què es manifesta. L'aranès s'hi mostra com una llengua viva, amb producció cultural i present també en les noves tecnologies de la comunicació. La mostra presenta els apartats següents:
- Relació entre l'aranès i l'espai occità; els estats on actualment es parla la llengua occitana i els diferents dialectes que la formen, entre ells l'aranès.
- Característiques de l'Aran, una vall de Catalunya d'expressió cultural i lingüística occitana.
- Aproximació lingüística a les formes bàsiques.
- L'aranès en xifres, amb els principals indicadors sobre l'estat de la llengua occitana a l'Aran.
- Recull històric dels fets clau que han marcat l'evolució i el reconeixement de l'aranès.
- L'impuls institucional del Govern de Catalunya i del Conselh Generau d'Aran per afavorir-ne el coneixement i l'ús.
- Recursos per difondre, aprendre i practicar.
- L'estat de l'aranès en l'ensenyament, els mitjans de comunicació i en la vida quotidiana de l'Aran.
- Les manifestacions de creació artística en aranès i els principals autors literaris.
L'"Aranès, l'occità de Catalunya", en versió de panells de fusta, es podrà visitar a Tortosa fins al dia 8 d'abril i a partir d'aleshores encetarà una itinerància, amb la versió de panells de lona, per diferents biblioteques i centres educatius de les Terres de l'Ebre per tal d'acostar a tothom la realitat de l'aranès com a fet lingüístic propi de l'Aran, posat en relació amb el context cultural i lingüístic occità general, i amb el context històric, polític i social de Catalunya.