Els Camins del català incorpora una ruta lingüística inspirada en el riu Ebre
Activitats complementàries, CPNL
El projecte difon itineraris per conèixer i estimar la llengua catalana en el seu context territorial
El Departament de Política Lingüística ha publicat al portal web de Llengua catalana quatre noves rutes destinades a difondre el coneixement de la diversitat territorial del català. Aquestes propostes s'inscriuen en el projecte Camins del català, iniciat l'any 2019, que recull diversos itineraris lingüístics d'impuls públic i privat. Les quatre noves rutes permeten conèixer respectivament el parlar salat en algunes comarques gironines, les parèmies locals de Ponent, les paraules de l'Ebre i els topònims àrabs del Camp de Tarragona.
La Ruta paraules del riu Ebre ressegueix el camí del riu a partir de Riba-roja d'Ebre i Flix i fins al Delta, passant per Miravet, Benifallet, Tortosa i Amposta. Es pot conèixer un repertori de paraules que, més o menys vives o conegudes, algunes de literàries i altres d'exclusives de les Terres de l'Ebre, evoquen un paisatge, una història i unes quantes llegendes. La ruta és una iniciativa de Política Lingüística, amb textos elaborats per David Paloma.
Assut, canyissar, fato, fotja, moixó, sirulo, xalar i xeic són algunes de les paraules del centenar de propostes que hi apareixen al llarg de la ruta. La llegenda del cabdill Túbal és la que explica per què el riu Ebre s'anomena així. Aquest personatge va tenir un fill que va batejar com a Iber, nom que va servir per anomenar el riu i també els primers assentaments: Ibera Dertusa (Tortosa) i Ibera Amni Imposita (Amposta).