El Voluntariat per la llengua celebra els 20 anys amb màgia a Cerdanyola
Voluntariat per la llengua, CPNL
Més de 50 persones assisteixen a l'espectacle de màgia d'Eduard Juanola
El 30 de novembre, el Museu d’Art de Cerdanyola va acollir la celebració del 20è aniversari del Voluntariat per la llengua (VxL) del Centre de Normalització Lingüística Vallès Occidental 3, un programa impulsat per la Secretaria de Política Lingüística del Departament de Cultura i gestionat a tot Catalunya pel Consorci per a la Normalització Lingüística.
A l'acte, hi van assistir unes 60 persones: voluntaris i aprenents, representants d’entitats i establiments col·laboradors i participants en els grups de conversa, tertúlies i clubs de lectura conduïts per voluntàries. Després dels parlaments de Pilar Adell, regidora de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de Cerdanyola, i Núria Fernández, regidora de l’Ajuntament de Sant Cugat i presidenta del Consell del CNL Vallès Occidental 3, es va donar pas a l’espectacle de màgia del mag Eduard Juanola, protagonista de la campanya Quan parles fas màgia. L’acte, conduït per la dinamitzadora del Voluntariat per la llengua al CNL VO3 Lídia Ponsatí, es va concloure amb un pastís virtual i un brindis. El photocall que els assistents es van trobar a l'entrada de la Sala d'Actes del MAC va ser possible gràcies a l'Aula de Teatre de l'Ateneu de Cerdanyola.
Durant aquests 20 anys, s'han format més de 175.000 parelles lingüístiques i té la col·laboració de més de 10.000 entitats i establiments col·laboradors a tot Catalunya. Pel que fa al Centre de Normalització Lingüística Vallès Occidental 3, del qual forma part Cerdanyola, juntament amb Ripollet, Montcada, Barberà, Badia i Sant Cugat, ja s'hi han format més de 5.800 parelles lingüístiques i cada any s'hi adhereixen nous establiments i entitats col·laboradores.
El programa Voluntariat per la llengua es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari o voluntària, que parla català fluidament, i un aprenent o aprenenta, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa. A més, també es poden adherir al VxL les entitats i els comerços. El paper dels establiments és molt important perquè permeten que les persones que estan aprenent català s'hi puguin adreçar en aquesta llengua. Els alumnes dels cursos de català també hi van a fer pràctiques, que els ajuden a sentir-se més segurs quan parlen en situacions reals i quotidianes. D'altra banda, les entitats també permeten donar a conèixer el teixit sociocultural a la població nouvinguda. Algunes persones voluntàries van més enllà de la conversa en parella i dinamitzen grups de conversa, tertúlies i clubs de lectura fàcil.