Selecciones Navarra, un nou comerç aprenent de Granollers
Ús professional, Ús professional
L’Aida, la nova propietària, ja pot atendre en català els clients
L’Aida és nascuda a l’Equador i fa força anys que va venir a viure a Catalunya. Va començar a aprendre la llengua, però ha tingut poques oportunitats de practicar-la perquè tothom se li ha adreçat en castellà i ara no se sentia prou segura per parlar-la de cara al públic. Ara fa poc que és propietària d’una botiga de roba interior i per a persones grans, molt coneguda a Granollers, que s’ha traspassat: Selecciones Navarra. L’antiga propietària, Pilar Casasnovas, la va animar a aprendre català i, per això, ha començat la formació de “Comerços aprenents”.
Després d’unes quantes sessions, l’Aida comença a activar les estructures lingüístiques que coneixia de manera passiva i ja es desenvolupa en català en converses breus relacionades amb la botiga. No només saluda i diu els preus en català, sinó que pot descriure de manera bàsica les peces de roba i aconsellar sobre els productes a les clientes. Ara també té el distintiu i el diploma per mostrar als clients i acabar de demanar-los que se li adrecin en català i que l’ajudin a consolidar i ampliar el seu aprenentatge. Aquest establiment se suma a les quatre botigues del barri de Sota el Camí Ral que ja han fet la formació anteriorment.
Selecciones Navarra està situat al carrer de Navarra, 50, i ha estat un establiment col·laborador del Voluntariat per la llengua diversos anys i un espai de referència on els alumnes dels cursos han anat a fer les pràctiques lingüístiques amb la Pilar Casasnovas, l’antiga propietària.
Comerços aprenents és un projecte que ofereix al comerç local una formació essencial en llengua catalana per a les persones que fan atenció al públic i parlen molt poc en català. A causa dels seus horaris laborals, aquestes persones no poden assistir a un curs de català i, per això, els tècnics de normalització lingüística es desplacen a la botiga per oferir-los aquestes sessions formatives.
En les visites presencials es treballen les competències lingüístiques dels treballadors durant 15 minuts. Partint del seu coneixement de català, s'adapten els continguts a les necessitats comunicatives de cada situació. Així, el vocabulari, la fraseologia i les situacions comunicatives responen a les seves necessitats pràctiques.
Des del 2021, Comerços aprenents s'ha desenvolupat a diverses localitats de Catalunya. Granollers va ser una de les ciutats pioneres a fer-ne un pla pilot emmarcat en el Pla Ofercat, de foment de l'ús del català al comerç, que es desenvolupa a la ciutat des de 2018.