La celebració dels 20 anys de Voluntariat per la llengua arriba a Igualada
CNL Montserrat
Voluntariat per la llengua, CPNL
Enguany el programa, que ja ha format més de 175.000 parelles lingüístiques, ha arribat als 20 anys d'existència.
Divendres, 27 d'octubre, el SLC d'Igualada i el SCC de l'Anoia van celebrar els 20 anys del Voluntariat per la llengua i l'inici dels cursos de català del curs 2023-2024 en un acte al Centre Cívic Nord d'Igualada, al qual van assistir més d'un centenar de persones.
La directora del CNL Montserrat, Núria Brugarolas, va obrir l'acte i va fer un reconeixement del programa i de totes aquelles persones implicades, des dels participants (voluntaris i aprenents) fins a professors, dinamitzadors, entitats, associacions, etc.
A continuació, la dinamitzadora del programa va presentar quatre participants del VxL i els va donar pas perquè expliquessin per què van decidir col·laborar en el VxL.
Seguidament, els assistents van poder gaudir d'un espectacle de màgia a càrrec del mag Eduard Juanola, que va deixar el públic bocabadat amb els seus trucs. L'Eduard Juanola ha col·laborat amb el VxL, en el marc de la campanya 'Quan parles fas màgia', amb l'elaboració de 25 vídeos amb trucs de màgia que serveixen de recurs audiovisual per fomentar la conversa entre les parelles lingüístiques i els aprenents de català.
Finalment, Brugarolas va cloure l'acte que va comptar amb una assistència de 130 persones i va tornar a agrair la implicació de totes les persones que promouen l'ús de la llengua i que formen part de la gran família del Voluntariat per la llengua.
20 aniversari del Voluntariat per la llengua
El Voluntariat per la llengua és el programa de parelles lingüístiques de la Secretaria de Política Lingüística que gestiona territorialment el Consorci per a la Normalització Lingüística. Al llarg de 20 anys, s'han creat més de 175.000 parelles lingüístiques i s'han acumulat més de 3 milions d'hores de conversa en català, que han fet que els aprenents se sentin més confiats a l'hora de parlar-lo i han contribuït a augmentar l'ús de la llengua.
L'any 2017 es va posar en marxa la modalitat virtual (les parelles fan les trobades per videoconferència) i des d'aleshores ja s'han creat més de 12.000 parelles lingüístiques en aquesta modalitat.
El VxL ha comptat amb la col·laboració de més de 12.000 entitats i establiments col·laboradors (9.227 establiments i 2.778 entitats).
Progressivament, el VxL s'ha anat introduint a diferents àmbits, com ara l'empresa, la sanitat, la justícia, l'esport, l'educació i la cultura, la diversitat funcional i la diversitat religiosa, i s'ha adaptat a les necessitats particulars d'aquests col·lectius.
El programa Voluntariat per la llengua va ser reconegut per la Comissió Europea l'any 2005 com una de les 50 millors pràctiques d'aprenentatge d'una llengua en el marc de la Unió Europea.