Promoció de l'ús

Alguns termes culinaris incorporats al DIEC el 2024

 L'IEC cada any hi incorpora nous mots

Cada any l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) incorpora nous mots al diccionari i fa esmenes en algunes entrades.

Tot seguit veurem diversos mots de l'àmbit culinari que van entrar al DIEC2 el 2024:

Tiramisú: les postres italianes, mot que es pronuncia amb essa sonora i que, per tant, s'ha d'escriure amb una sola essa.

Kebab: referit tant al comerç on el venen com al menjar .

Gintònic: escrit tot junt.

Càtering: el mot anglès catering s'ha adaptat al català i s'ha d'escriure amb accent obert a la "a". Es refereix tant a l'àpat de grup que s'encarrega a una empresa especialitzada com a l'empresa mateixa. Fins ara el TERMCAT recomanava usar la forma 'servei d'àpats', però no ha tingut èxit i finalment l'IEC ha acceptat el mot càtering.

També hi van entrar alguns dialectalismes, com ara pataca (la patata, en versió tortosina), anou (que reprodueix fidelment la forma com anomenem aquesta fruita seca molts parlants) i bresquilla (el préssec al País Valencià).

Entre els articles modificats hi ha maridar, que fins ara només volia dir "casar una dona" i ara també significa "combinar de manera harmònica diversos elements. En l 'àmbit de la restauració s'usa molt per referir-se als vins que combinen bé amb determinats plats.

Última actualització: 07/03/25