El CPNL ha elaborat els materials per als cursos que inicien més de 3.700 sanitaris
La formació del professorat i l'assessorament a l’UCF també va a càrrec del CPNL
El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) ha elaborat els materials didàctics específics i singularitzats per a l’àmbit sanitari corresponents als nivells elemental (B1), intermedi (B2) i suficiència (C1). Es tracta d'activitats autocorrectives i unitats d'aprenentatge amb imatges, lèxic, fraseologia i situacions comunicatives pròpies del món de la salut.
Un total de 3.711 professionals del sector sanitari s'han inscrit a la formació virtual i gratuïta que durarà fins al novembre. L’objectiu dels cursos, que organitza la Unió Consorci Formació (UCF), és que els professionals de la salut puguin millorar el seu nivell de competència lingüística i, en conseqüència, la qualitat assistencial. El nombre d’inscrits per nivell és d’un 53 % a l’elemental, un 10 % a l’intermedi i un 37 % al de suficiència. El 33 % de les persones pertanyen al col·lectiu mèdic i el 20 % al d’infermeria.
La duració dels cursos és de 100 hores, que es desglossen en 60 de treball asíncron i 40 de videoconferències que començaran el pròxim dilluns, 8 d’abril. A les sessions síncrones l’alumnat combinarà activitats de pràctica d'expressió oral i escrita amb d'altres de reflexió d'actituds lingüístiques per conscienciar-los de la importància d'incorporar el català en l'àmbit sanitari.
El CPNL ha cedit els recursos didàctics a la UCF, que els tindrà disponibles al seu entorn virtual d’aprenentatge. A més, també s’ha encarregat de la formació de l’equip docent que impartirà els cursos i d’assessorar l’entitat organitzadora en qualitat d’organisme expert en l’aprenentatge de la llengua catalana. La formació anirà a càrrec de 45 docents, 6 dels quals en faran la coordinació. En finalitzar els cursos, l’alumnat rebrà un certificat d’aprofitament i podrà optar a un examen que el Departament de Salut convocarà i que els permetrà obtenir una titulació oficial equivalent a les de la Secretaria de Política Lingüística.
La formació s’inclou dins del Programa de formació de llengua catalana per als professionals sanitaris, que és una iniciativa del Govern de la Generalitat en què, a més del CPNL, hi participen el Departament de Salut, el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya del Departament d’Empresa i Treball i el Departament de Cultura.