Roses

Promoció del coneixement del municipi i difusió del patrimoni local

Des de l'Arxiu Municipal i l'Oficina de Català de Roses, organitzem conjuntament activitats de coneixement del municipi i de difusió del patrimoni local, amb l'objectiu d'acostar trossos d'història al nostre alumnat i a les parelles lingüístiques.

Per a l'alumnat dels cursos de català per a adults, així com per a les persones participants al programa Voluntariat per la llengua, activitats d'aquests tipus suposen cohesionar el grup, i motivar-lo i engrescar-lo a sortir de l'aula a treballar la llengua catalana, a més de fomentar el coneixement i la història del nostre territori.

En aquest tipus d'activitat, l'alumnat ha de seguir atentament les explicacions perquè té diferents exercicis per resoldre, a fi de comprovar que s'ha seguit bé l'activitat i s'ha aprofitat. Segons el curs, alguns hauran de respondre un qüestionari a partir de les seves habilitats de comprensió oral i lectora; d'altres hauran de fer un exercici d'expressió escrita (text descriptiu, text argumentatiu...), adequat al seu nivell, a partir de les seves habilitats de comprensió oral i expressió escrita.

Les activitats programades en els darrers anys, sempre entre març i abril, han estat les següents:

2014

Commemoració del 75è aniversari de la fi de la Guerra Civil. Xerrada: "1939: del terror de les bombes a la dictadura franquista". Visita al refugi antiaeri de la Pujada de l'Escorxador (actual plaça de la Pau).

2015

Difusió de la història local a través de l'església de Santa Maria de Roses. Visita guiada a l'església i xerrada: "La Roses del segle XIX a partir de l'església parroquial de Santa Maria".

2016

Difusió del patrimoni local: cementiri de Roses. Visita guiada i xerrada: "El patrimoni funerari rosinc com a mirall molt precís de les característiques i de la manera ser dels habitants de Roses".

2017

Difusió del patrimoni local: visita a l'interior de La Ciutadella. A partir de la pregunta "Com es pot explicar La Ciutadella?", xerrada sobre aquest recinte arqueològic partint de temes puntuals com ara l'alimentació, l'assistència sanitària (l'hostatgeria), la seguretat (casernes i muralles), els usos, el paleopaisatge...

2018

Difusió del patrimoni local: visita al castell de la Trinitat. A partir de l'estructura de l'edifici i dels usos que va tenir, xerrada sobre aquesta fortalesa defensiva, exemple d'una nova arquitectura militar de l'època.

2019

Recuperació de la memòria col·lectiva. Difusió del projecte de senyalització del patrimoni rosinc. Passejada guiada i comentada pels edificis més emblemàtics de Roses: Casa Riera, Casa Rahola Berga, Casa Guero, Casa Matas, Casa Mallol...

2020

Difusió del patrimoni local: La Ciutadella des de fora. Ruta guiada i comentada al voltant de la Ciutadella: "Des de fora. Assetgem la Ciutadella de Roses", amb explicació dels elements defensius de l'època.

2022

Recuperació de la memòria col·lectiva a través del patrimoni cultural: recorregut urbà pel barri de la Punta de Roses. Passejada guiada i comentada pels edificis i espais d’aquest barri emblemàtic de la població.

2023

Difusió del patrimoni local: la relació entre Roses i el mar a partir d'elements patrimonials. Passejada guiada i comentada arran de mar, a patir dels elements patrimonials aixecats a la vora del mar al llarg del temps.

2024

Difusió del patrimoni local a través del cementiri de Roses. Visita guiada i comentada al cementiri de Roses i xerrada sobre patrimoni funerari. Lectura de poemes elegíacs.

Galeria

Última actualització: 14/06/24